x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Economiştii spun că recesiunea s-a terminat

Economiştii spun că recesiunea s-a terminat

12 Aug 2009   •   00:00

Recesiunea s-a încheiat, iar primele care îşi vor reveni sunt SUA şi statele din Asia, potrivit Wall Street Journal.

Un număr de 27 de economişti intervievaţi de publicaţia amintită au spus că recesiunea s-a încheiat în timp ce alţi 11 spun că se va încheia în această lună sau următoarea. WSJ a chestionat 52 de analişti, din care 47 au răspuns.

Potrivit acestora, produsul intern brut va creşte în cel de-al treilea trimestru cu 2,4% după ce sectorul industrial a avut activitate puternică, datorat în parte cererii puternice de autoturisme din programul american de reînoire a parcului auto.

Numai 6 economişti se aşteaptă ca Federal Reserve, banca centrală americană, să crească dobânda de referinţă, situată acum între 0% şi 0,25%. Cei mai mulţi văd o creştere în 2010, în timp ce un sfert văd rata crescând în 2011.

Balanţa Fed s-a dublat, ajungând la mai mult de 2 trilioane de dolari şi cuprinde certificate de trezorerie, obligaţiuni ipotecare sau datorii ale agenţiilor SUA.

Pentru prima jumătate a lui 2010, aceştia văd economia urcând cu 2%, fiind, în acelaşi timp, 20% şanse pentru o nouă cădere în 2010.
Miliardarul George Soros a declarat şi el, citat de Reuters, că economia SUA a atins punctul cel mai de jos şi că datorită pachetului de 787 miliarde de dolari de stimulare a economiei derulat de guvernului american, va exista o creştere economică.

×
Subiecte în articol: economic