x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Efectele crizei - Turişti puţini de Paşti

Efectele crizei - Turişti puţini de Paşti

de Elena Stan    |    06 Apr 2010   •   00:00
Efectele crizei - Turişti puţini de Paşti
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Criza financiară şi bugetul redus au determinat o scădere a numărului de turişti care au petrecut Sărbătorile Pascale în altă parte decât acasă. În pensiunile rurale şi în hotelurile de la noi din ţară au fost înregistraţi 37.500 de turişti. Operatorii din turism au încasat circa 4,3 milioane de euro.

Numărul turiştilor care au petrecut Sfintele Sărbători de Paşti în diferite zone turistice de la noi din ţară a înregistrat o scădere de 25% faţă de perioada similară a anului trecut. Deşi structurile de cazare de la noi din ţară aşteptau circa 75.000 de turişti, se pare că numai jumătate dintre aceştia au avut bani pentru o minivacanţă de Paşti sau că diferenţa între cifrele oficiale şi estimările reprezentantului agenţiilor de turism înseamnă turismul "la negru".

"Numărul turiştilor care vor petrece Sărbătorile de Paşti în zonele turistice de la noi din ţară va înregistra o uşoară creştere, de circa 5%, faţă de perioada similară a anului trecut, ajungând la aproape 75.000 de persoane, însă pe fondul crizei economice şi a bugetului redus de anul acesta, numărul românilor care vor pleca în afara ţării a scăzut drastic, cu până la 50%, ajungând la 10.000-12.000 de persoane", declara înainte de Paşti Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

Potrivit Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, nu toţi turiştii se cazează la hoteluri şi pensiuni înregistrate, unii dintre aceştia preferând structurile de cazare "la negru". "În structurile de cazare omologate de la noi din ţară au fost înregistraţi 37.500 de turişti. Aceştia au cheltuit pentru servicii turistice aproximativ 15.185.000 de lei. Astfel, preţul unui sejur achitat de un turist român a fost, în medie, de 405 lei", a declarat Daniel Vasilescu, preşedintele FPTR.

"În ceea ce priveşte turismul extern, numărul redus de zile libere, coroborat cu situaţia financiară dificilă în care se află o mare parte a românilor, a făcut ca interesul pentru petrecerea Paştelui în străinătate să fie foarte scăzut comparativ cu anii trecuţi", a explicat Daniel Vasilescu.


AFACERE
Operatorii din turism au realizat pachete turistice pe placul şi pentru buzunarele tuturor, astfel încât toţi cei care au vrut să petreacă Paştele în altă parte decât acasă au putut găsi o ofertă pe gustul lor.

"Preţurile sunt de 20-25 de euro pe noapte pentru o pensiune şi 50-70 de euro pentru un hotel de la munte. Pe litoralul românesc, o noapte de cazare costa între 40 şi 70 de euro, în timp ce pe litoralul bulgăresc pre­ţurile sunt cuprinse între 25 şi 35 de euro pe noapte", a mai spus Bădulescu. Pentru minivacanţa de Paşti, românii au cumpărat pa­chete turistice cu minimum trei nopţi ca­zare, ceea ce înseamnă că tarifele vacanţelor au variat între 80 de euro, pentru trei zile la o pensiune rurală, şi 210 euro de persoană, la un hotel din staţiunile montane sau peste 100 de euro într-un hotel de la mare.

Tariful mediu pentru o minivacanţă în străinătate a fost de 120 de euro de persoană, iar pentru zonele de la noi din ţară s-a plătit în jur de 100 de euro de persoană. Astfel, încasările agenţiilor de la cei 4.000 de români  care au petrecut în străinătate s-au ridicat la 480.000 de euro, iar de la cei 37.500 din structurile de cazare din ţară, s-au încasat 3,75 milioane de euro. Astfel, încasările totale ale operatorilor din turism s-au ridicat la circa 4,3 milioane de euro.


PENSIUNILE RURALE AU FOST LA MARE CĂUTARE
Locul întâi în topul preferinţelor românilor privind petrecerea Sărbătorilor Pascale a fost ocupat şi anul acesta de pensiunile rurale, unde s-au înregistrat 18.000 de cazări oficiale. Alte câteva mii de turişti au ales să-şi petreacă sărbătorile în pensiuni neclasificate, adică la "negru".

Cele mai solicitate destinaţii au fost zonele Bran-Moeciu, Bucovina, Vrancea, Sibiu, Maramureş şi Buzău, unde rezervările au depăşit 80% din capacitatea de cazare", potrivit FPTR. Românii au mers şi în staţiunile montane  de pe Valea Prahovei, unde gradul de ocupare a ajuns cu greu la 40%. O altă destinaţie atractivă au reprezentat-o marile oraşe, unde aproximativ 5.000 de turişti români au ales să servească masa tradiţională de Paşti în restaurantele hotelurilor.

"Litoralul nu este o destinaţie tradiţională atractivă pentru petrecerea Sărbătorilor Pascale. După experienţa nefericită de anul trecut, când la mare au fost pregătite pentru turişti peste 3.000 de locuri de cazare încălzite, dintre care s-au rezervat numai 800, anul acesta hotelierii de pe litoral au fost mai rezervaţi şi de aceea s-au făcut rezervări numai pentru 500 de turişti", a explicat Daniel Vasilescu.

Preţurile mari practicate de hotelierii de pe litoralul româneasc în această perioadă a ţinut la distanţă turiştii. Operatorii de pe litoral au fost mustraţi de ministrul Turismului, Elena Udrea, pentru tarifele mari practicate. "Preţurile practicate de hotelierii de pe litoral sunt destul de mari pentru ofertele pe care le au, iar o scădere a tarifelor va fi posibilă doar în condiţiile în care cererea va scădea, precum în sezonul estival din 2009", a spus Elena Udrea.

×
Subiecte în articol: economic