Falezele au inceput să se surpe, mai multe hoteluri au fost inundate, iar apa a pătruns in zeci de locuinţe in urma ploii torenţiale căzute marţi noapte in Constanţa. Autorităţile au decis să inchidă plajele afectate timp de o săptămănă, pentru refacere, fapt care a stărnit nemulţumirea investitorilor. Numai in Venus, aceştia estimează pierderi din inchiderea plajelor de peste 50.000 de euro.
⢠Accesul turiştilor pe plaje după ora 17 este interzis pănă sămbătă Â
Falezele au inceput să se surpe, mai multe hoteluri au fost inundate, iar apa a pătruns in zeci de locuinţe in urma ploii torenţiale căzute marţi noaptea in Constanţa. Investitorii din staţiunea Venus estimează pierderi de peste 50.000 de euro din cauza inundaţiilor.
Precipitaţiile căzute in ulti-mele zile au stricat concediile turiştilor aflaţi pe litoralul romănesc şi au provocat pierderi agenţilor economici. "Asociaţia estimează o pierdere de peste 50.000 de euro dacă ni se inchide plaja o săptămănă. Asta este doar o parte din pierderi, deoarece agenţiile de voiaj au inceput să sune, să vadă dacă ne mai trimit turiştii sau nu", a explicat Lucian Iftimie, preşedintele Asociaţiei Investitorilor din Staţiunea Turistică Venus (AISTV). In judeţul Constanţa, cantitatea de precipitaţii inregistrată in două zile a ajuns la cantitatea normală in şase luni, adică 140 de litri pe metru pătrat.
PAGUBE. Conform datelor transmise de Apele Romăne, au fost deteriorate zone de plajă din aproape toate staţiunile de pe litoral, iar in unele locuri s-au format ravene, adică o vale strămtă cu versanţi abrupţi, formată prin eroziune de şuvoaie. Deoarece ploaia se potolise de doar căteva ore, ieri, autorităţile incă mai lucrau la stabilirea şi la evaluarea pagubelor. "Vom lucra nonstop pentru refacerea zonelor afectate de inundaţii, insă in zonele grav afectate intervenţia va dura ceva mai mult", a explicat Cătălin Anton, purtătorul de cuvănt al Direcţiei Apelor Dobrogea Litoral (DADL). La o primă evaluare a pagubelor, autorităţile au constatat că este nevoie de o degajare a resturilor aduse de ape, de reinnisipare, precum şi de afănare şi ecologizare a nisipului.
PLAJE DISTRUSE. Au fost afectate zone din staţiunea Olimp I in zona Paparazzi şi CilckNet, in staţiunea Jupiter, in zona Golful Meteor, precum şi zone din staţiunile Cap Aurora, Costineşti, Eforie Nord şi Eforie Sud. Falezele au inceput să se surpe, mai multe hoteluri au fost inundate. Cea mai afectată este plaja Esplanada din staţiunea Venus, care este deteriorată in proporţie de 70%, cu ravene de 60 de centimetri şi adănci de 2-4 metri. "La Esplanada nu mai este plajă. Acolo, dacă nu se intervine cu utilaje multe şi repede, rişti să pierzi turiştii", a declarat Cătălin Anton.
SCANDAL. Investitorii in turism din staţiunea Venus sunt nemulţumiţi de decizia DADL de a le inchide plaja, timp de o săptămănă, pentru refacerea zonelor afectate de ploile căzute in ultima perioadă. "Asociaţia protestează faţă de modul abuziv in care Apele Romăne doreşte să inchidă plaja Esplanada, din staţiunea Venus, pentru o săptămănă, pentru a o reface după ce a fost distrusă de inundaţii", a declarat Lucian Iftimie. Investitorii consideră că, cei de la DADL vor să se răzbune, deoarece ei au sesizat organele de cercetare penală de furtul şi delapidările pe care le face Apele Romăne. "Considerăm această acţiune abuz in serviciu, abuz care ne va prejudicia in plin sezon afacerile. Asta se intămplă pentru că le-am limitat furturile celor de la Apele Romăne. Mai fură omul, dar ăştia nu se mai satură. Cănd au adunat algele au zis că a durat şase zile, iar ei au lucrat şase ore. De aici işi incasează banii", a explicat Lucian Iftimie.
Soluţii
Reprezentanţii asociaţiei spun că au nevoie de un buldozer, de un tractor cu grapă şi de căţiva oameni dispuşi să muncească intre orele 20:00 şi 6:00 pentru a reface plaja intr-un timp mult mai scurt. "Am nevoie de trei utilaje şi de căţiva oameni care să lucreze sub indrumarea mea şi voi face plaja mai frumoasă decăt o pot face ei", a declarat Lucian Iftimie (foto). Pentru a demonstra că se poate amenaja plaja şi fără a fi inchisă, asociaţia a mobilizat 12 angajaţi, care intr-o oră au amenajat manual peste 500 de metri de plajă."Nimeni nu-şi asumă responsabilitatea să intre cu utilaje mari, necesare la lucrări, printre turişti. Oricum, Esplanada va fi inchisă pe sectoare, nu toată o dată", a precizat Cătălin Anton.
Citește pe Antena3.ro