x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Elita Europei a dezbătut problemele regionale şi mondiale într-o capitală preocupată de "stimulente"

Elita Europei a dezbătut problemele regionale şi mondiale într-o capitală preocupată de "stimulente"

17 Oct 2010   •   00:00

În contrast cu nivelul şi orientarea discursului public autohton, Bucureştiul a găzduit, discret, în ultimele trei zile, întâlnirea anuală europeană a Comisiei Trilaterale, unde elita internaţională a dezbătut subiecte privind viitorul Europei, relaţiile cu China şi Rusia sau situaţia Transnistriei, potrivit Mediafax.
Lideri din industrie şi banking, foşti şi actuali înalţi demnitari sau personalităţi din bănci centrale şi lumea academică s-au reunit începând de vineri seară la Ateneul Român, când au avut ocazia să urmărească un concert de muzică simfonică organizat de Banca Naţională a României, unde au fost interpretate partituri aparţinând exclusiv unor compozitori români.
De altfel, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, este primul român membru al Comisiei Trilaterale, din care mai face parte şi reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.
Gazda primei zile de discuţii a fost tot Banca Naţională a României, iar membrii Trilateralei şi invitaţii au primit la intrare, în avanpremieră, probabil, câte un exemplar din volumul "With friends like these... the Soviet bloc's clandestine war against Romania" al istoricului american Larry Watts, cu o prefaţă scrisă de fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe Ioan Talpeş.

După o prezentare destul de vastă a situaţiei din România, prezidată chiar de Isărescu, filonul discuţiilor din prima zi s-a concentrat cu precădere pe viitorul Uniunii Europene şi al monedei unice, pornind de la evoluţia crizei din Grecia şi poziţia Germaniei, cea mai mare economie din regiune şi cel mai important contributor net la bugetul UE.
Dezbaterile de la Bucureşti sugerează că viitoarea agendă europeană se va focusa pe relaţia între setarea unor reguli mai strânse pentru statele membre şi disponibilitatea pentru solidaritate.
Este clar că dincolo de performanţa fiecărui stat, foarte importantă, personalităţile influente de la nivelul UE sunt de acord că "mărimea contează".
Situaţia din Transnistria a fost evocată în repetate rânduri, fiind, de fapt, singurul conflict de la graniţa UE, chiar dacă "îngheţat".
Republica Moldova a avut probabil unul dintre cei mai pregătiţi reprezentanţi, care a lăsat o impresie foarte plăcută, cel puţin în privinţa temeiniciei pregătirii subiectelor sensibile.
O altă preocupare a liderilor europeni se prefigurează a fi poziţionarea faţă de China, economia cea mai dinamică a ultimilor 20 de ani, unde vechiul continent nu joacă un rol de primă mână.
Delegaţiile au fost primite sâmbătă după-amiază la Cotroceni, la o recepţie oferită de preşedintele Traian Băsescu, iar cu o zi înainte au participat la un eveniment similar organizat de premierul Emil Boc.
Întâlnirea s-a încheiat duminică la prânz.
Comisia Trilaterală a fost creată în 1973 la iniţiativa lui David Rockefeller, printre membrii fondatori figurând foşti doi preşedinţi ai Federal Reserve Alan Greenspan şi Paul Volcker.

×
Subiecte în articol: economic