x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Enache Jiru, sef la CEC

Enache Jiru, sef la CEC

07 Aug 2004   •   00:00

ECONOMIC

Casa de Consemnatiuni va fi condusa de un finantist in varsta de 39 de ani, care are misiunea sa restructureze cea mai populara banca a tarii. Cu o luna inaintea alegerii consultantului care va ghida privatizarea CEC, banca are un presedinte nou. El este Enache Jiru, fost secretar de stat in Ministerul Finantelor, exvicepresedinte CEC in perioada 2000-2001.
DANIELA IVAN

Fostul secretar de stat in Ministerul Finantelor, Enache Jiru, preia CEC-ul intr-o perioada importanta din istoria institutiei. El va avea sarcina nu tocmai usoara de a incepe procesul de restructurare a bancii, in vederea privatizarii. Romania s-a angajat prin acordurile semnate cu institutiile financiare internationale sa privatizeze CEC pana la sfarsitul anului 2005. Conform procedurilor Bancii Mondiale, consultantul va fi ales luna viitoare. Comisia a selectat deja sase banci de investitii care vor depune oferta de consultanta pentru privatizarea CEC. Acestea sunt: JP Morgan, Citigroup Global Markets, Rothschild Conseil International, HSBC, CSFB Europe si BNP Paribas.

PERSONALUL PASTRAT. "Cunosc bilantul si cheltuielile CEC si nu consider ca e nevoie de o restructurare de personal, ci de o restructurare a cheltuielilor operationale ale retelei, altele decat cele de personal", a declarat noul presedinte al CEC. El a mai spus ca doreste sa consolideze pozitia bancii printr-un management bun. "In pretul de vanzare a unei banci este evaluat si managementul si stiu ce mult atarna un management bun in pretul de vanzare a unei banci", a spus Jiru.

PROFIT. CEC este banca cea mai putin informatizata din tara, insa nu duce lipsa de clienti. "Avem o pozitie favorabila in mediul rural si printre cetatenii care nu economisesc sume foarte mari si vreau sa ne pastram si sa consolidam aceasta pozitie", a declarat Jiru. Statul roman garanteaza toate depozitele, indiferent de suma, ceea ce face din CEC banca cea mai sigura din Romania. Asa se explica, intr-o oarecare masura, si performantele financiare bune ale bancii. La sfarsitul primelor sapte luni ale anului, CEC a raportat un profit brut de 569,1 miliarde lei (13,9 milioane euro), valoare dubla fata de perioada similara a anului trecut. Rezultatul brut depaseste cu 18% previziunile din bugetul de venituri si cheltuieli, informeaza un comunicat al institutiei. Creditele acordate au consemnat o majorare de 51%, pana la aproximativ 7.000 miliarde de lei. Cu active de 46.050 miliarde lei, CEC are un capital social de 1.497 miliarde lei, circa 9.000 salariati si 1.424 de unitati teritoriale.

NEPOTRIVIT. Aflat in concediu, Teculescu a fost demis de premierul Adrian Nastase. "Domnului Teculescu stiu ca i s-a oferit - si as sustine o astfel de idee - un post in diplomatie", a declarat Nastase. El a mai spus ca fostul presedinte al CEC este un om cu foarte multa experienta, pe care il pretuieste si si-a exprimat convingerea ca, in continuare, Teculescu "va putea sa isi aduca contributia la activitati utile pentru Romania". Dincolo de aceste aprecieri diplomatice, realitatea este alta. Pe holurile din Palatul Victoria s-a zvonit de mult ca Teculescu nu este considerat persoana potrivita pentru a conduce activitatea CEC pe parcursul procesului de restructurare.

CONSOLIDARE

"Pentru mine este o provocare personala. Am o experienta in CEC, cunosc mediul competitional-bancar si imi propun sa consolidez si sa cresc cota de piata a bancii in zonele in care inca putem penetra" - Enache Jiru, presedintele CEC

PREZENTARE

Enache Jiru, unul dintre tinerii promovati de administratia PSD, are 39 de ani si este absolvent al Facultatii de Finante si Contabilitate a Academiei de Studii Economice din Bucuresti.

In ultimii 11 ani a ocupat pozitii importante in institutiile statului.

A fost director executiv al Departamentului de administrare a rezervelor internationale din Banca Nationala a Romaniei (intre 1991-1997).

Apoi, intre 1998-2000, director - Trezorerie, BNP Dresdner Bank Romania SA. Dupa criza SAFI, in anul 2000 a fost numit vicepresedinte la CEC si membru al Consiliului de Administratie a Bancii.

Din anul 2001 si pana ieri a fost secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice.
×
Subiecte în articol: economic jiru enache jiru