x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Esecul de la Tepro Iasi: 4 milioane euro

Esecul de la Tepro Iasi: 4 milioane euro

06 Feb 2004   •   00:00

Curtea de Apel Bucuresti a decis ca APAPS sa plateasca 4 milioane de dolari firmei cehe Zelezarni Veseli - fost patron al Tepro Iasi. APAPS va cere recursul in anulare.

Esecul "Tepro" - Iasi, platit scump

APAPS trebuie sa plateasca firmei cehe Zelezarni Veseli, care a detinut Tepro Iasi in perioada 1998-2000, peste 4 milioane de dolari, ca urmare a rezilierii contractului de vanzare. Insa reprezentantii APAPS spun ca vor cere recurs in anulare.

Decizie neasteptata a Curtii de Apel Bucuresti. Autoritatea pentru Privatizarea Participatiunilor Statului (APAPS) a fost obligata sa plateasca firmei cehe Zelezarni Veseli peste 4 milioane de dolari. Banii reprezinta contravaloarea pachetului majoritar de actiuni Tepro, achizitionat de Fierarii Veseli in urma cu sase ani de la fostul FPS. La aceasta suma se adauga dobanzile, dar si cheltuielile de judecata. Cehii au dat in judecata APAPS, la jumatatea anului trecut, ca urmare a deciziei de anulare a contractului de privatizare prin care ei detineau 51% din actiunile fabricii iesene.

Muncitorii spun ca e o nedreptate Muncitorii de la Iasi spun ca decizia este nedreapta, deoarece cehii au luat din fabrica mai multi bani decat au dat pe pachetul de actiuni. Zaharia Anghel, vicepresedintele Sindicatului Virgil Sahleanu, a declarat ca "la Parchetul de la Iasi exista pe rol un dosar in care firma Zelezarni a prejudiciat firma Tepro cu aproximativ 15 milioane de dolari. Deci, in contrapondere cu pretul pe care l-au platit, de 3,2 milioane de dolari, au jefuit firma Tepro cu 15 milioane de dolari".

Nici APAPS nu se grabeste cu banii APAPS mai are o singura solutie pentru a scapa de plata milioanelor de dolari: recurs la Inalta Curte de Justitie si Casatie. Reprezentanti ai institut iei ne-au declarat ca vor apela la aceasta varianta deoarece nu a fost nimic ilegal in anularea privatizarii. Aceasta a fost decisa dupa ce fostul FPS a constatat ca biletele la ordin, care urmau sa fie trase la termen de societate daca firma cumparatoare nu isi indeplineste obligatiile investit ionale, nu corespund prevederilor contractului. Pe de alta parte, nu trebuie uitat ca sub conducerea Zelezarni Veseli, Tepro a inregistrat pierderi in valoare de 66 miliarde de lei si datorii de 187 miliarde de lei, la finele anului 1999.

A doua privatizare: 2,3 milioane dolari Din 30 mai 2003, Tepro se afla in proprietatea Grupului LNM Holdings, care mai detine in Romania: Sidex Galati, Petrotub Roman si Siderurgica Hunedoara. Valoarea totala a tranzact iei a fost de 15,6 milioane dolari, din care cumparatorul va achita 2,2-2,3 milioane dolari pentru pachetul de 70% din actiuni luat de la APAPS. Nu trebuie uitat ca LNM Hol-dings a preluat, prin semnarea contractului de vanzare a societatii, datorii comerciale in valoare de aproape 9 milioane de dolari, o treime din aceasta suma fiind catre Sidex.

Istoria celei mai dramatice privatizari Pentru muncitorii de la Tepro, numele firmei cehe Zelezarni Veseli va fi mereu asociat - poate pe nedrept - cu moartea liderul sindical Virgil Sahleanu, ucis pe 7 septembrie 2000. Acesta a atentionat ca firma ceha falimenteaza cu premeditare Tepro. Conflictul dintre muncitori si patronii cehi a inceput imediat dupa privatizare, la inceputul anului 1999, cand cehii au decis renuntarea la jumatate din salariatii uzinei. Si valoarea tranzactiei, de numai 3,9 milioane de dolari, a starnit proteste din partea sindicatelor, care au reclamat ca fabrica a fost subevaluata. Muncitorii au mai sustinut ca investitorii au cumparat fabrica pentru a o lichida si a scapa astfel de concurenta pe care Tepro Iasi le-ar fi facut-o pe piata europeana a tevilor. Cu timpul, interesele angajatilor de la Tepro au inceput sa fie sustinute de parlamentari din opozitie si putere si chiar FPS, care a cerut anularea contractului de privatizare.( DANIELA IVAN )

×