x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Euro a ajuns aproape de 4,3 lei

Euro a ajuns aproape de 4,3 lei

de Daniela Ivan    |    15 Sep 2011   •   21:00
Euro a ajuns aproape de 4,3 lei

Leul este din nou la pamant fata de euro, spre disperarea celor care au cre­dite la banci sau stau in chirie. Mo­­neda nationala a pierdut ieri 0,54 bani comparativ cu miercuri, iar cursul leu/euro anuntat de Banca Na­ti­o­nala a fost de 4,2940 lei pentru un euro. Este maximul anului 2011, un curs superior a mai fost in­re­gistrat in 10 decembrie 2010, cand referinta BNR a fost de 4,2997 lei/euro.

Ce a determinat deprecierea leului, dupa o perioada de relativ calm pe piata valutara din Romania?

Dealerii bancari spun ca au apa­rut une­le zvonuri ca deprecierea leului pe pietele externe in timpul noptii de mier­curi spre joi, pana la 4,3120 lei/euro, ar fi fost cauzata de ordine apartinand unui hedge fund (n.r. – fond speculativ), care ar fi speculat o depreciere a leului. 'Volumele au cres­­cut spre jumatatea zilei, iar unele banci mari internationale au recomandat clientilor sai sa vanda euro la acest nivel. Desi presiuni de crestere pe curs inca exista, multi jucatori mizeaza pe interventia BNR in cazul in care cotatiile vor trece mult peste 4,3 lei/euro', a afirmat ieri un dealer.

In Romania, primele tranzactii au fost realizate la 4,3075-4,3095 lei/euro, paritate cu 1,8-1,85 bani peste nivelul de la finalul sedintei locale de miercuri, de 4,2890-4,2915 lei/euro. Ulterior, unele ordine de vanzare de euro, insa pentru volume reduse, au readus paritatea sub 4,3000 lei/euro, astfel ca in jurul orei 10:00 bancile comerciale cotau euro la 4,2970-4,2994 lei.

In jurul orei 13:00 schimburile pe piata interbancara se realizau la 4,2930-4,2950 lei/euro. La mijlocul sedintei de la Bu­cu­resti, zlotul era stabil, iar francul afisa o scadere de 0,4%. Bursele europene s-au men­ti­nut in crestere, dupa ce liderii germani si francezi au declarat ca sunt ho­tarati sa mentina Grecia in zona euro si datorita sperantelor ca liderii eu­ropeni ar putea crea obli­ga­ti­uni co­mune ale zonei euro.

Cresterea cursului leu-euro ii afecteaza pe romanii care au credite la banci. Acestia trebuie sa plateasca pentru fiecare 100 de euro pe care o cumpara cu peste 20 de lei in plus. Nici refinantarea creditului din euro in lei nu este acum o solutie buna pentru ca transformarea se face la acest curs leu-euro ridicat si nu se stie daca in viitor nu 's-ar putea prinde' cursuri de schimb mai avantajoase. Afectati sunt si tinerii care stau in chirie, dar si toti romanii care trebuie sa plateasca mai mult pentru serviciile de telefonie, calculate in raport de cursul leu-euro.

×
Subiecte în articol: economia curs valutar euro maxim istoric