x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Euro, la un nou maxim istoric. Autorităţile dau vina pe criza euro, Erste indică tensiunile politice

Euro, la un nou maxim istoric. Autorităţile dau vina pe criza euro, Erste indică tensiunile politice

de Daniel Ionaşcu    |    04 Iul 2012   •   16:10
Euro, la un nou maxim istoric. Autorităţile dau vina pe criza euro, Erste indică tensiunile politice

Euro a atins un nou maxim istoric, de 4,4715 lei, din cauza tensiunilor de pe scena politica romaneasca si a crizei din zona euro, chiar daca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a intervenit indirect pentru a incetini deprecierea.

Cursul este cu 0,53 bani peste precedentul record intregistrat in 24 mai. Francul elvetian a ajuns si el acum la cursul oficial 3,7236 lei, maximul ultimelor zece luni, in vreme ce referinta pentru dolarul american a avansat cu 1,95 bani, pana la 3,5542 lei. Cursul a inceput sa creasca incet inca din a doua parte a zilei de marti, ca urmare a tensiunilor politice. USL a reusit marti demiterea presedintilor ambelor Camere ale Parlamentului, precum si a Avocatului Poporului.

Miercuri, primele tranzactii au fost realizate la 4,4650-4,4670 lei/euro, iar ordinele de cumparare de euro plasate de jucatori de la Londra au ridicat cotatiile pana la un maxim al primei ore de 4,4720-4,4730 lei/euro. Dupa acest moment, in piata au fost introduse mai multe ordine de vanzare de euro din partea unor banci locale, care au reusit sa readuca rata de schimb in jurul nivelului 4,47 lei/euro. Potrivit dealerilor citati de Mediafax, temperarea cresterilor a fost determinata de interventia indirecta a BNR, care a vandut euro prin intermediul unor banci locale.

Mai multi bani la buget
"Evolutia cursului valutar din aceasta perioada reflecta factori conjucturali externi, iar deprecierea monedei nationale survine pe fondul turbulentelor din zona euro", a sustinut ieri Florin Georgescu, vicepremier si ministru al Finantelor. El a adaugat ca nu dispune de un "instrument" care sa masoare exact si efectul factorilor politici interni. Georgescu a precizat ca Guvernul, premierul si el personal se ocupa foarte strict de mentinerea stabilitatii financiare, a unui mediu economic predictibil si de mentinerea atractivitatii pentru investitorii straini si autohtoni.

Georgescu a apreciat ca deprecierea ar putea genera venituri mai mari la bugetul de stat, pentru ca unele taxe se calculeaza si in functie de cursul de schimb. "Sigur ca noua nu ne convine un curs depreciat, dar unele impozite si taxe se calculeaza si in functie de curs, deci ele inseamna ca ar genera venituri mai mari la bugetul de stat, dar nu ne ghidam dupa acest parametru", a spus Georgescu intr-un briefing de presa la Guvern.

Pe de alta parte, analistii Erste descriu evenimentele politice de marti drept "actiuni fara precedent, la limita legii", care au ca scop aparent demiterea presedintelui, insa economistii bancii austriece nu au modificat estimarile pentru cursul de schimb si costurile de finantare ale statului.

"Ieri seara (marti ­ n.r.), o serie de actiuni rapide, fara precedent, la limita legii, efectuate de o majoritate extinsa din Parlament, a condus la demiterea presedintilor ambelor Camere ale Parlamentului, precum si a Avocatului Poporului. Aceste actiuni se incadreaza, se pare, intr-o schema complexa de demitere a presedintelui Basescu, iar ultimele evolutii reprezinta un indiciu ca suspendarea a intrat pe ultima suta de metri", se arata intr-o analiza Erste.

Banca estimeaza pentru sfarsitul lui 2012 un curs de schimb de 4,45 lei/euro si un randament de 6,8% pentru obligatiunile pe cinci ani, cu 0,45 puncte procentuale peste nivelul actual.

In alta ordine de idei, Erste noteaza ca in luna mai vanzarile din retail vor avansa in acest an cu 2,5-3% dupa trei ani consecutivi de declin iar acest lucru se datoreaza anului electoral, care antreneaza optimismul.

Rectificare bugetara pentru salarii
Guvernul va realiza in luna august o rectificare bugetara pentru a asigura fondurile necesare majorarii cu 8% a salariilor bugetarilor incepand cu luna iunie si pentru returnarea contributiilor de sanatate incasate eronat de la pensionari, a mai declarat ieri Florin Georgescu, ministrul Finantelor.

Urmatoarea etapa in reintregirea salariilor este programata pentru luna decembrie, iar banii vor fi incasati in luna ianuarie. Romania a convenit cu FMI ca deficitul bugetar sa fie de 2,2% pe metodologia cash sau 3% pe metodologia europeana.

FMI revine pe 24 iulie
Guvernul a informat Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Comisia Europeana ca Guvernul a indeplinit criteriile deficitului bugetar general consolidat in baza datelor estimate la 30 iunie iar delegatia finantatorilor internationali va veni la Bucuresti pe 24 iulie pentru evaluari, a spus Georgescu. El a apreciat ca se remarca o buna incasare a veniturilor la bugetul statului, ceea ce, corelat si cu ultimele informatii, privind numarul autorizatiilor de constructii, comertul cu amanuntul, dau oficialilor guvernamentali sperante ca economia se misca in parametrii preconizati si ca Romania se va incadra in tinta de crestere economica de 1,5% asumata pentru anul 2012.

Georgescu a recunoscut insa ca sunt si anumite intarzieri in realizarea obiectivelor asumate in acordul cu FMI. "Suntem in termen cu obligatiile asumate inclusiv nu numai pana la sfarsitul semestrului I, ci pana in cursul lunii iulie. Deci pana la venirea misiunii fondului vom putea prezenta expertilor misiunii ca toate cele ce ne-am angajat sunt realizate sau aproape de realizare, cu mici intarzieri, de o saptamana - doua, datorate unor factori obiectivi", a afirmat vicepremierul.

×