x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Euro: minus 1.841 lei / Dolarul: minus 1.539 lei

Euro: minus 1.841 lei / Dolarul: minus 1.539 lei

05 Dec 2004   •   00:00

ECONOMIC
In ultima saptamana, cotatiile valutare au luat-o razna. Moneda nationala a castigat teren atat in fata dolarului, cat mai ales in fata euro.
VALI BLANARU

EVOLUTIA CURSURILOR LEU/EURO SI LEU/DOLAR IN ANUL 2004
Moneda nationala recupereaza rapid terenul pierdut in fata principalelor valute. In ultima saptamana, cotatiile euro au coborat de la 39.401 lei (luni, 26 noiembrie) pana la 37.560 de lei (vineri, 3 decembrie). In acelasi timp, dolarul american a coborat de la 29.813 de lei (luni, 26 noiembrie) pana la 28.274 de lei (vineri, 3 decembrie). Moneda europeana a incheiat saptamana la un curs sub cotatia din august 2003, in timp ce rata de schimb a dolarului a fost apropiata de cotatiile din aprilie 2001.

EXPLICATII . La finele lunii octombrie, BNR a decis sa-si limiteze interventia pe piata valutara. Pana atunci, banca centrala cumpara valuta in exces de pe piata mentinand cursul leului la un nivel aproape fix. In luna noiembrie, politica de curs a fost cu totul alta, BNR neintervenind deloc pe piata. Astfel, rezervele valutare au scazut in luna noiembrie cu 28,1 milioane euro, pana la 9,922 miliarde euro, pe fondul platii unor rate si dobanzi aferente datoriei externe care au insumat 98,7 milioane de euro. "Vedem ca rezerva valutara este mai mica, iar cursul este si el in scadere fata de luna octombrie. Asta inseamna ca BNR nu a mai intervenit pe piata, continuand eforturile de a atinge obiectivul de inflatie", considera analistul economic Ionut Balan.

SUME. De unde totusi atata valuta pe piata? O parte provine din economiile populatiei stranse la saltea. Speriati de evolutia cursului, romanii au urmat in sfarsit indemul BNR de a-si mentine economiile in lei. O alta sursa e reprezentata de incasarile firmelor care deruleaza operatiuni de export-import si care acum schimba valuta pentru plata salariilor angajatilor. Nu in cele din urma, o parte din valuta de pe piata provine chiar de la bancile comerciale. "Pozitiile valutare lungi ale bancilor dau profit in combinatie cu deprecierea leului, in timp ce pozitiile valutare scurte dau profit in combinatie cu aprecierea leului. In fata acestei ecuatii, unele banci s-au grabit sa incerce o echilibrare a lucrurilor", explica Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. Cu alte cuvinte, bancile au incredere in evolutia leului si si-au schimbat valuta pe care o aveau in vistierie.

PREVIZIUNI. E greu de spus pana unde vor mai cobori cele doua valute. Dealerii se asteptau ca BNR sa intervina in momentul in care cotatia euro va ajunge sub pragul de 38.000 de lei. Toate privirile sunt indreptate spre banca nationala.

TERMENE

"Cei care au economii in euro sau dolar nu trebuie sa se inghesuie sa le schimbe in lei. Ne aflam pe o panta de scadere, iar vanzarea valutei nu ar face decat sa accentueze aceasta tendinta. Daca autoritatile vor sti la jumatatea lunii decembrie ca se asigura obiectivul de inflatie, vor avea loc si niste cresteri ale cursului valutar. Cred ca acestea nu vor fi insa de durata. In primele trei luni ale anului vom asista la aprecierea leului pentru a putea face fata investitiilor speculative care vor aparea inainte de liberalizarea totala a contului de capital" - Ionut Balan, analist economic

COTATII
Euro / Dolar
  • 30.11 -- 38.494 / 29.013
  • 2.12 -- 38.364 / 28.812
  • 3.12 -- 37.560 / 28.274
  • EVOLUTIA EURO / DOLAR
    Dolarul a atins vineri minimul istoric de 1,3460 unitati fata de euro, in urma dezamagirii provocate de raportul privind somajul din SUA si a convingerii investitorilor ca administratia de la Washington nu va lua, prea curand, masuri de stopare a deprecierii monedei nationale. Investitorii au inceput sa vanda dolari dupa publicarea unui raport guvernamental in care se arata ca numarul posturilor din afara sectorului agricol a urcat cu doar 112.000 in luna noiembrie, in timp ce analistii prognozasera o crestere de 180.000.

    Vanzarile de dolari s-au inmultit dupa ce un cotidian german a citat un oficial al Trezoreriei SUA potrivit caruia administratia de la Washington va interveni pe piata valutara doar dupa ce euro va atinge nivelul de 1,45 dolari. Secretarul Trezoreriei Statelor Unite, John Snow, a declarat ca institutia pe care o reprezinta sustine aprecierea dolarului. Din luna septembrie, moneda americana a scazut cu aproape 10% fata de euro, in principal din cauza ingrijorarilor legate de finantarea deficitului de cont curent al Statelor Unite.

    Febra speculatiilor valutare

    De o luna incoace, la Bursa de la Sibiu s-au reluat tranzactiile cu contracte futures leu - euro, ca efect al riscurilor evolutiei cursului leului pe piata bancara. Altadata de neimaginat, cresterea monedei nationale nu bucura pe toata lumea.

    ADRIAN N. IONESCU

    PASIUNE. Preluand modelul economiilor dezvoltate, romanii au dat de gustul speculatiilor
    Mai intai, la 1 noiembrie, prabusirea valutelor fata de leu a resuscitat ringurile valutare de la Bursa Monetar Financiara si de Marfuri de la Sibiu (BMFMS). Apoi au aparut operatiunile serioase, de "hedging", adica de acoperire a riscurilor din alte operatiuni valutare.

    Contractele futures sunt obligatii standardizate prin care se cumpara / vinde un anumit activ (valuta, actiuni, petrol sau alte marfuri) la o anumita data in viitor, dar la un pret stabilit in momentul incheierii tranzactiei.

    RISC SPORIT. "Piata futures n-a facut decat sa reactioneze prompt la aparitia riscurilor", spune Victor Pop. Liviu Enache, directorul trezoreriei RoBank, nu se aventureaza in prognoze prea stricte, spunand doar ca "este greu de crezut ca euro va mai ajunge curand la 40.000. Cert este ca la Sibiu, contractele care vizeaza acoperirea riscului valutar viitor s-au inmultit".

    Odata pusa in practica decizia Bancii Nationale de a nu mai interveni prin cumparari de euro (mai ales) pentru a plasa cursul leului pe o traiectorie previzibila, euro a coborat vineri, pe piata bancara, pana la o medie de 37.560 lei, cel mai scazut nivel inregistrat din 2003 incoace.

    Se bucura cei ce au credite in valuta, dar nu si cei care exporta si nici cei care inca isi mai negociaza salariile in valuta.

    PROFIT. La Sibiu, cotatiile futures leu - euro cu scadenta in decembrie urmaresc de foarte aproape mediile la zi ale Bancii Nationale, ceea ce ar putea fi un semn de nesiguranta a brokerilor. Victor Pop, trader la societatea de intermediere Vanguard, nu este de acord si spune ca "plasarea cotatiilor futures sub cursurile BNR sau in vecinatatea lor releva previziunea ca euro va continua sa scada". "Cand cotatiile futures sunt in scadere inseamna ca operatorii prevad ca, la scadenta, cursurile BNR vor fi si mai mici, pentru ca profitul vine din diferenta", explica Victor Pop.

    EVOLUTIA
    Pentru scadenta de Craciun, saptamana trecuta a debutat cu o cotatie futures de inchidere de 38.570 lei/euro. Joi, cotatia minima era de 38.400, iar vineri euro inaintea inchiderii se ajunsese la 37.495. La burse, cotatiile de inchidere si deschidere ale unei saptamani sunt repere importante. "Cum nimeni nu stie daca BNR va mai interveni sau nu in piata valutara, investitorii iau in calcul o continua apreciere a leului", comenteaza un broker sibian. Un altul nu crede ca, de Craciun, cursul BNR va reusi sa suie peste 38.000, mai ales ca oferta de euro creste in decembrie. La inceputul lunii noiembrie, cotatia futures era de 41.200 lei/euro. Contractele cu scadenta in martie 2005 au fost marti de 38.100 lei/euro, joi au recuperat pana la 38.321, dar vineri ajunsesera la 37.650 lei/euro.
    ×
    Subiecte în articol: economic piata leului noiembrie valuta futures