x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Euro scade sub 4,84 lei pentru prima dată în ultimele două săptămâni

Euro scade sub 4,84 lei pentru prima dată în ultimele două săptămâni

25 Mar 2020   •   14:30
Euro scade sub 4,84 lei pentru prima dată în ultimele două săptămâni

Leul s-a apreciat miercuri în raport cu moneda euro la 4,8367 unităţi/euro, moneda unică europeană retrăgându-se sub pragul de 4,84 lei pentru prima dată în ultimele două săptămâni, potrivit datelor transmise de către Banca Naţională a României (BNR).

Presiunea pe curs s-a amplificat în ultimele săptămâni pe fondul turbulenţelor din pieţele financiare cauzate de coronavirus, BNR intervenind în piaţă de mai multe ori pentru a ţine cursul stabil şi a nu permite o depreciere accelerată a monedei naţionale.

Leul a câştigat teren şi în raport cu francul elveţian, pentru a doua zi consecutivă după o depreciere puternică în ultima săptămână, cursul scăzând miercuri la 4,5573 lei de la 4,5789 lei marţi.

Moneda naţională s-a depreciat în raport cu dolarul american, care a urcat de la 4,4580 lei/dolar, cât a indicat marţi BNR, la 4,4722 lei/dolar, miercuri.

Cotaţia aurului a urcat miercuri faţă de nivelul înregistrat marţi. Astfel, dacă marţi gramul de aur valora 230,0101 lei, miercuri preţul a urcat la 232,9450 lei.

Totodată, pe piaţa monetară, ROBOR la 3 luni, indicele în funcţie de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele în lei, a scăzut la 2,60%, miercuri, de la 2,62%, marţi. BNR a decis vineri să reducă dobânzile. ROBOR este indicatorul monetar în funcţie de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele în lei, precum şi dobânzile la creditele ipotecare. Creditele în lei cu dobândă variabilă, acordate înainte de luna mai 2019, sunt dependente de variaţia indicelui ROBOR.

 

Sursa: Mediafax

×