Anunt soc al premierului elen, Georgios Papandreou: 'In cateva saptamani', Grecia va supune unui referendum pachetul de ajutor din partea Uniunii Europene. 'Ne incredem in cetateni, in judecata lor, in decizia lor. Peste cateva saptamani, acordul european va intra in viogoare si asta va insemna un nou imprumut pentru Grecia. Trebuie sa putem spune, clar, daca il acceptam sau il respingem', si-a motivat decizia Papandreou, citat de Reuters.
Ministrul de Finante elen, Evangelos Venizelos a declarat ca referendumul se va tine la inceputul anului viitor. Dupa anunt, pe ministru l-au apucat durerile abdominale si s-a internat intr-o clinica de specialitate.
Intr-adevar, trebuie sa ai stomacul tare pentru a incasa 'pumnul' Greciei, iar pietele financiare (mai ales cele europene) numai de un astfel de semnal nu aveau nevoie acum. Anuntul Atenei a amplificat riscul unui faliment dezordonat al Greciei, care 'ar cauza bancilor pierderi de circa 75% din valoarea obligatiunilor elene pe care le au in portofoliu, ar declansa plata de asigurari impotriva intrarii in incapacitate de plati si ar creste amenintarea unui risc sistemic. Daca vom avea un faliment dur in Grecia va exacerba situatia Spaniei si Italiei. Amplifica problema ca Italia ar putea urma aceeasi cale si asta este adevaratul risc', dupa cum considera Andrew Lim, analist pentru sectorul bancar la compania Espirito Santo.
Reactia imediata la anuntul premierului elen a fost negativa, iar deprecierea euro in raport cu dolarul s-a accelerat pana la peste 2%.
Actiunile bancilor franceze si altor institutii de credit cu expunere pe Grecia sau alte state cu probleme financiare din zona euro au scazut puternic marti. Bancile franceze Societe Generale, Credit Agricole si BNP Paribas se aflau in scadere cu 11,85%, 11,35%, respectiv 10% la ora 10:50. Institutiile de credit din Franta sunt cele mai expuse la Grecia prin investitiile in obligatiuni guvernamentale dar si prin creditele acordate sectorului privat, noteaza Reuters. In Grecia, actiunile Piraeus Bank au pierdut 15,66%, ATEbank 12,5%, EFG Eurobank 10,5%, National Bank of Greece 9,95%, iar Alpha Bank 8,33%. Pe bursa de la Milano, cotatia UniCredit a coborat cu 8,08%, iar cea a Intesa Sanpaolo cu 8,67%, in timp ce in Germania titlurile Commerzbank au scazut cu 9,66% si cele ale Deutsche Bank cu 7,96%. Bancile austriece Erste si Raiffeisen au inregistrat declinuri de 8,77%, respectiv 8,76%. Scaderi importante au avut loc si in Marea Britanie, Barclays cu 9,88% si RBS cu 8,17%, in timp ce HSBC a coborat cu numai 2%, in timp ce in Spania, actiunile Santander au pierdut 4,78%, iar cele ale BBVA 5,65%.
Un lider din coalitia care sustine guvernul cancelarului Angela Merkel in Germania s-a declarat "iritat" de anuntul lui Papandreou. 'Cred ca cineva incearca sa scape de ceea ce s-a decis deja - lucru destul de bizar. Nu putem face decat un singur lucru: sa ne pregatim pentru eventualitatea unei insolvente a statului elen, iar daca nu indeplineste acordurile se va ajunge la punctul in care se vor opri banii', a spus Rainer Bruederle, lider in Parlament al Partidului Democratii Liberi.
Analistii sunt divizati in privinta rezultatului referendumului, insa sunt de acord ca urmeaza o luna sau doua de volatilitate pe burse.
Liderul Partidului de opozitie Noua Democratie, Antonis Samaras, va discuta vizita marti cu presedintele Greciei, Karolos Papoulias, pentru a cere organizarea rapida de alegeri anticipate.
'Papandreou este periculos. Arunca statutul Greciei de membru UE ca pe o moneda in aer. Nu poate guverna si, in loc sa se retraga onorabil, dinamiteaza tot', a spus purtatorul de cuvant al partidului de opozitie.
Liderii zonei euro au convenit, saptamana trecuta, sa ajute Grecia cu un nou pachet financiar de 130 de miliarde de euro si cu o diminuare cu 50% a datoriei statului elen catre detinatorii privati de obligatiuni. Pretul ajutorului este, insa, un program de reduceri dure ale cheltuielilor statului, care au cauzat un furie in randul grecilor.
Papandreou face parte din Partidul Socialist, care a pierdut mai multi parlamentari in contextul votarii succesive de masuri de austeritate in Parlament si al protestelor masive ale populatiei.