x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Eurostat: Inflaţia în zona euro a crescut până la 1,3%, în luna decembrie

Eurostat: Inflaţia în zona euro a crescut până la 1,3%, în luna decembrie

07 Ian 2020   •   12:47
Eurostat: Inflaţia în zona euro a crescut până la 1,3%, în luna decembrie

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut, în luna decembrie 2019, până la 1,3%, de la un nivel de 1% înregistrat în luna noiembrie 2019, arată o estimare preliminară publicată, marţi, de Eurostat, informează AFP.


Cifra comunicată de Eurostat este în linie cu estimărilor analiştilor intervievaţi de către furnizorul de servicii financiare Factset. În pofida creşterii din luna decembrie, inflaţia din zona euro este sub obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%.

Creşterea inflaţiei în zona euro în luna decembrie se explică în principal prin majorarea preţurilor la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări, care au înregistrat un avans de 2%. Urmează preţurile la servicii, cu un avans de 1,8%.

Datele Eurostat mai arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a stagnat în luna decembrie la 1,3%, la fel ca şi în luna noiembrie.

Inflaţia de bază este urmărită cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale. La prima sa şedinţă de politică monetară în calitatea de preşedinte al BCE, Christine Lagarde a spus că va revizui modul în care instituţia stabileşte politica monetară, analizând toate aspectele, începând de la modul în care defineşte succesul în lupta împotriva inflaţiei şi până la rolul pe care BCE îl poate juca în combaterea încălzirii globale.

Estimarea publicată marţi de Eurostat este una preliminară, urmând ca o estimare revizuită, precum şi datele privind inflaţia în Uniunea Europeană să fie date publicităţii în data de 17 ianuarie.

www.agerpres.ro

×