x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Experții în sănătate recomandă campanie de vaccinare împotriva gripei aviare

Experții în sănătate recomandă campanie de vaccinare împotriva gripei aviare

de Redacția Jurnalul    |    21 Mai 2023   •   23:20
Experții în sănătate recomandă campanie de vaccinare împotriva gripei aviare

Experții în sănătate recomandă statelor din întreaga lume să înceapă o campanie de vaccinare împotriva gripei aviare pentru a evita o pandemie.

Guvernele ar trebui să ia în considerare vaccinarea păsărilor împotriva gripei aviare pentru a evita ca virusul, care a provocat moartea a sute de milioane de păsări și a infectat mamifere în întreaga lume, să provoace o pandemie, a spus Monique Eloit, șefa Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (WOAH).

Gravitatea actualei epidemii de gripă aviară și pagubele economice pe care le-a provocat au determinat guvernele să ia în calcul vaccinarea păsărilor de curte. Cu toate acestea, unele țări, precum SUA, sunt reticente, în principal din cauza restricțiilor comerciale pe care le-ar implica acest lucru.

„Având în vedere că aproape toate țările care fac comerț internațional au fost infectate, poate că este timpul să discutăm despre vaccinare, pe lângă sacrificarea sistematică care rămâne principalul instrument de control al bolii", afirmă directorul general al WOAH, pentru Reuters.

Un sondaj al WOAH a arătat că doar 25% dintre statele membre ar accepta importuri de produse provenite de la păsări de curte vaccinate împotriva gripei.

Statele UE au convenit anul trecut să pună în aplicare o strategie de vaccinare împotriva gripei aviare.

„Dacă un bloc precum UE, care este un mare exportator, începe să se îndrepte în această direcție, asta va avea un impact important", a mai spus Eloit.

Șefa WOAH a mai arătat că vaccinarea ar trebui să se concentreze asupra păsărilor de curte crescute în aer liber, în principal rațe. Vaccinarea puilor de carne, care reprezintă aproximativ 60% din producția globală de păsări de curte, este mai puțin importantă, a precizat Monique Eloit.

×
Subiecte în articol: vaccinare gripa aviara păsări