11,5 milioane de romani folosesc serviciile de telefonie fixa sau mobila, potrivit datelor prezentate ieri de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor.
Numarul de abonati in telefonia mobila a crescut cu 300.000 in primul trimestru al acestui an, in timp ce telefonia fixa, care a crescut a ajuns la 4.300.000 de utilizatori, a anuntat ieri Dan Nica, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor, prezent la prima editie a forumului Telecom. âLa ora actuala, in Romania avem peste 11.500.000 de cetateni si companii care folosesc sistemele de telefonie. Pana la sfarsitul acestui an, toate centralele manuale din localitatile Romaniei vor fi inlocuite cu centrale digitale care vor avea vor oferi toate serviciile moderne", a spus Dan Nica.Competitie dura
Liberalizarea pietei telecomunicatiilor incepand cu 1 ianuarie 2003 a dus la cresterea interesului operatorilor de telefonie pentru aceasta piata. âSunt peste 1.800 de companii care si-au manifestat intentia de a intra pe aceasta piata", a spus Nica. El a adaugat ca in curand va fi atins obiectivul urmarit la deschiderea pietei de telecomunicatii: âCetateanul roman va putea alege din minimum trei operatori de telecomunicatii. El o sa-si aleaga in functie de tarife, in functie de calitatea serviciilor si nu ca pana acum, cand era nevoit sa accepte ceea ce i se oferea". Potrivit ministrului Comunicatiilor, companiile care nu vor reusi sa faca fata concurentei vor da faliment. âFiecare doreste sa arate ca este mai perfomant, ca ofera servicii mai diversificate, ca solutiile lor sunt mai ieftine, astfel incat sa ajungem la aceasta tinta pe care ne-am propus-o de a avea competitie reala si clientul roman sa decida cine este cel mai bun operator pe piata. El decide, cum? Spunand, domnule, eu voi fi clientul tau, si in momentul respectiv esti un operator de succes. Ceilalti vor da faliment, fara indoiala", a explicat Dan Nica.
Vali Blanaru
Crestere spectaculoasa
Liberalizarea pietei de comunicatii si cresterea interesului investitorilor straini a dus la o adevarata explozie a pietei de IT&C. Astfel, sectorul comunicatiilor in 2004 este de trei ori mai mare si mai diversificat decat in anul 2000. âPana in 2007 cand vom intra in Uniunea Europena vom fi cel putin la acelasi nivel cu primele tari candidate, ma refer la Polonia, Cehia si Ungaria, daca nu cumva vom reusi sa depasim una din aceste trei tari", este de parere Dan Nica.