x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Expozitie - Firmele mici, la Targul IMM

Expozitie - Firmele mici, la Targul IMM

de Adrian N. Ionescu    |    05 Mai 2006   •   00:00
Expozitie - Firmele mici, la Targul IMM

In premiera, firmele producatoare au posibilitatea sa-si expuna si sa-si vanda marfa la Targul IMM (TIMM 2006), inaugurat ieri al Romexpo. S-a pastrat si traditia de patru ani a bursei contactelor de afaceri si cu furnizorii de servicii de asistenta si finantare.

Incepand de ieri si pana sambata, 250 de firme, impreuna cu institutiile care furnizeaza servicii de asistenta si finantare pentru IMM-uri, isi prezinta oferta in cadrul Targului IMM (TIMM - 2006), organizat de Agentia Nationala pentru IMM si Cooperatie (ANIMMC), in pavilioanele 2 si 12 ale Complexului Romexpo.

PREMIERA. In premiera, TIMM - 2006 da posiblitatea firmelor sa expuna ceea ce produc, incepand cu echipamente electronice avansate, electrotehnice, confectii textile, incaltaminte, marochinarie si sfarsind cu vaze si suveniruri. "Sunt aici firme romanesti care au in spate istorii de succes. Firmele europene ar trebui sa se teama", a declarat la deschidere Eugen Ovidiu Chirovici, presedintele ANIMMC. "Trebuie sa intram in Uniunea Europeana cu mentalitate de invingatori, si nu de invinsi", spune Chirovici, decis sa demonstreze ca este nefondata panica privind cresterea mortalitatii firmelor dupa integrare.

"M-am luptat cu Guvernul ca Agentia sa dispuna de bugetul de acum, de 2.546 de miliarde de lei vechi. Consumati acesti bani, si la prima rectificare ma voi bate sa obtin mai mult", a promis vicepremierul George Copos.

PROMISIUNI. In afara de institutiile guvernamentale, la targ mai participa, ca de obicei, bancile - care promit pe toate caile ca sprijina sectorul, firmele de consultanta - care afirma ca nu mai iau patronilor neavizati bani de pomana, pentru planuri de afaceri studentesti, ca si firmele de comunicare - care incearca sa convinga pe intreprinzatori ca trebuie sa se faca mai bine cunoscuti potentialilor clienti din afara judetului de bastina.

Oficialii fondurilor de garantare a creditelor au motivele lor de optimism. "O data cu includerea noastra printre institutiile financiare nebancare, potrivit Ordonantei 28, garantiile pe care le acordam la creditele IMM-urilor vor fi mai atractive pentru banci", crede Viorica Toncea, presedintele Fondului de Garantare a Creditului Rural. "Asa speram sa se intample. Cum ni s-a promis. Normele Bancii Nationale vor fi introduse in trei etape si asteptam sa elimine piedicile de pana acum", a adaugat Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM. Garantiile fondurilor ar putea sa fie asimilate, ca grad de risc, celor bancare si sa scape de provizionarea excesiva la care bancile s-au plans ca sunt obligate de BNR.

OFERTA BANCILOR
Totusi, bancile isi pastreaza aceleasi rezerve la creditarea IMM-urilor. Excesul de lichiditati a determinat bancile mai degraba sa-si diversifice oferta de creditare. Dau banii intr-o ora sau intr-o zi, dar nu au redus convingator "preturile". Un sondaj ad-hoc, "la targ", a relevat plaje de dobanzi intre 10% si 20% pe an, la care se adauga acele diferite comisioane, care urca cu pana la trei procente costul creditelor. Aproape triplu fata de inflatie. Garantiile imobiliare cerute sunt, ca de obicei, de peste 100% sau sunt inferioare doar cu conditii stricte. Pentru intreprinzatori, TIMM este totusi cea mai buna ocazie a anului de a lua contact cu consultanti si finantatori seriosi. Pana in iunie vor avea loc si editiile regionale la Constanta, Craiova, Timisoara si Vaslui.
×
Subiecte în articol: economic