x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Afacerea „Bumbacul” lovește relațiile româno-americane cu 7 milioane de dolari. Plătim penalități de 34,08 dolari/zi

Afacerea „Bumbacul” lovește relațiile româno-americane cu 7 milioane de dolari. Plătim penalități de 34,08 dolari/zi

de Adrian Stoica    |    17 Feb 2025   •   07:00
Afacerea „Bumbacul” lovește relațiile româno-americane cu 7 milioane de dolari. Plătim penalități de 34,08 dolari/zi

Am dezvoltat industria textilă până am falimentat-o. Guvernul trebuie să plătească de urgență o datorie de 6,74 milioane de dolari către Statele Unite ale Americii, la care ulterior se vor aplica și alte penalități de întârziere dacă nu vrea să ajungă pe lista statelor țepare în relația cu americanii.

Neachitarea cât mai rapidă a datoriei ar putea, printre altele, să afecteze eligibilitatea României pentru statutul de Dependable Undertaking, în baza căruia, cu titlu de excepție, Guvernul SUA garantează în fața producătorilor din industria americană de armament achitarea sumelor aferente comenzilor efectuate de un stat terț. Începuturile afacerii în urma căreia ne-am ales cu această datorie datează din 1992, când România a cumpărat pe datorie de la Guvernul SUA bumbac fibră în valoare de 9,95 milioane de dolari.

Ministerul Economiei a elaborat un proiect de hotărâre pentru stingerea datoriei către Guvernul SUA, dar aceasta nu este prima încercare de a rambursa împrumutul. De-a lungul anilor, guvernele care s-au succedat la Palatul Victoria au elaborat mai multe proiecte în acest sens, dar niciunul nu a fost pus în practică, astfel că datoria față de americani a tot crescut. În 1992 România a cumpărat pe datorie de la Guvernul SUA prin Departamentul Agriculturii (DOLARIA) și Commodity Credit Corporation (CCC) bumbac fibră în valoare de 9,95 milioane de dolari, cu șase ani perioadă de grație, în care s-a plătit doar dobânda. Firmele importatoare române desemnate atunci să importe bumbacul american, SC Românoexport, Tricorom, Textilcotton, Impex Overseas Corp și Tuvic Impex, s-au angajat să livreze produsele societăţilor comerciale prelucrătoare (filaturilor) din România şi să ramburseze creditul american, ratele scadente la credit şi dobânzile aferente, până la data de 15 octombrie a fiecărui an.

Firmele românești au invocat falimentul

Importatorii de bumbac mandataţi au plătit dobânzile la creditele contractate doar până în anul 1998 inclusiv, după care, odată cu scadenţa primelor rate de capital şi  dobândă la credit, au încetat plăţile motivând că întreprinderile cărora le-au vândut bumbacul nu au plătit contravaloarea acestuia. Creditele angajate de două dintre societăţile comerciale importatoare de bumbac fibră care se derulau prin Banca Română de Comerț Exterior – BRCE şi anume Românoexport SA şi Tricorom SA, au fost preluate de AVAB (actualul AAAS) pentru recuperarea  datoriilor  acestora, explică Ministerul Economiei. Din cauza situației juridice a Textilcom, Impex Overseas Corp și Tuvic Impex, operatori economici aflați în faliment sau radiați, debitele nu au mai putut fi recuperate. Creditele angajate de celelalte trei societăţi comerciale, respectiv SC TEXTILCOTTON SA, SC IMPEX OVERSEAS CORP SRL și SC TUVIC IMPEX SRL, care s-au derulat prin Banca Comercială Română - BCR, au rămas în urmărirea recuperării acestora de către autoritatea centrală din domeniul economiei, dar nu s-a reușit acest lucru. Pentru recuperarea unor sume plătite de către Ministerul Economiei, cele trei societăți importatoare de bumbac fibră au fost acționate în instanță, însă din cauza situației juridice a acestor operatori economici (aflați în faliment sau radiați), debitele nu au mai fost recuperate.

În prezent toate cele trei societăți debitoare - SC Textilcotton SA, SC Impex Overseas Corp SRL și SC Tuvic Impex SRL - rămase în sarcina Ministerului Economiei,  sunt radiate de la Oficiul Registrului Comerțului. Pentru ultima radiată, SC Textilcotton SA, s-a dispus radierea de către Tribunalul București în ședința publică din 12.05.2022.  

Cum arată tabloul datoriei

Pe data de 12 iunie 2024, DOLARIA a comunicat Ministerului Economiei  obligațiile de plată ale României, la data de 31.05.2024, care erau în valoare totală de 6.743.617,46 dolari, compusă din: rate de capital neachitate în sumă de 4.890.499,09 dolari, dobânda inițială neachitată 821.066,45 dolari și penalități de întârziere la 31.05.2024 de 1.032.051,92 dolari. Dobânda  penalizatoare pe zi, conform comunicării din 31.03.2024 este de 34,08 dolari. Potrivit Declarației de arierate, transmisă de Departamentul Agriculturii al SUA „PL-480 December 2024 Arrears Notice - Romania” obligațiile de plată ale României, la data de 31.12.2024, sunt următoarele: rate de capital neachitate în sumă de 4.890.499,09 dolari, dobânda inițială neachitată 821.066,45 dolari (însumând 5.711.565,54 dolari) la care se adaugă penalitățile de  întârziere în valoare de 1.030.613,38 DOLARI. Suma totală de plată, inclusiv penalitățile la 31.12.2024, este în valoare de 6.742.178,92 dolari. La această sumă se vor mai adăuga penalitățile de întârziere datorate până la data plății efective, precum și alte costuri asociate.

Ultimul faliment, Vastex Vaslui

În 1990 România avea 86 de filaturi și țesătorii de bumbac, precum și multe fabrici de textile. Astăzi cele mai multe au dispărut sau se pregătesc să o facă. Una dintre cauzele falimentării acestor fabrici a fost scăderea de-a lungul anilor a suprafețelor cultivate cu plante tehnice, precum inul și cânepa.  Până în 1990, culturile de in din țara noastră se întindeau pe 250.000 de hectare, iar cele de cânepă pe 100.000, iar astăzi au ajuns la numai câteva sute de hectare. Ultimul faliment de marcă este cel al fabricii de textile Vastex Vaslui, una dintre cele mai mari fabrici de profil din România și un exportator de marcă până la finalul anului 1989. Pe lângă producția de fire de bumbac, această fabrică avea secții de țesătorie și finisaj chimic pentru țesături, confecții etc. Privatizată în anul 2000, ea și-a închis acum poarta și a fost scoasă la vânzare prin licitație la un preț de pornire de 21,18 milioane de lei, cu TVA inclus. În România, 70% din producția industriei textile este realizată în sistem lohn, adică firmele străine își deschid fabrici de producție și realizează confecții pentru ca ulterior să le exporte.

 

×
Subiecte în articol: Vastex Vaslui bumbac faliment