x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Falimentul suflă tot mai tare peste eolienele României

Falimentul suflă tot mai tare peste eolienele României

de Adrian Stoica    |    12 Ian 2017   •   19:00
Falimentul suflă tot mai tare peste eolienele României
Sursa foto: Victor Stroe/Intact Images

Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES) a solicitat ieri noului ministru al Energiei, Toma  Petcu, să ia măsuri pentru rezolvarea situaţiei critice din sectorul energiei regenerabile generată de impunerea unei cote de 8,3% de energie “verde” care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi pentru anul 2017.

Reprezentanţii PATRES susţin că prin această măsură luată la final de mandat de fostul Guvern Cioloş producătorii de energie regenerabilă sunt împinşi spre faliment. Această cotă de 8,3% pentru 2017 este sub nivelul celei din 2016 și mult sub nivelul cotei de 18% prevăzută în Legea 220 în baza căreia s-au făcut investițiile în sectorul regenerabilelor.

Sectorul energiei regenerabile nu va rezista încă un an “cu o cotă care să ducă la un grad foarte mic de absorbție a certificatelor verzi”, susține PATRES.

Pentru anul 2016 cota a fost stabilită la 12,15%, însă menţinerea acesteia şi pentru acest an ar fi condus, conform calculelor ANRE, la o crestere a impactului certificatelor verzi in factura consumatorilor finali cu 17 lei/MWh. Puterea instalată a producatorilor de energie din surse regenerabile totaliza 4.710 de MW la finele anului trecut, în condiţiile în care la sfârşitul lui 2015 erau 5.142 de MW. PATRES şi-a început activitatea în anul 2014 și reprezintă interesele a 94 de de producători de energie din tot spectrul regenerabilelor, cu o putere instalată de peste 800 MW.

Investiţiile în sectorul energiei regenerabile atrase de România depăşesc suma de 7 miliarde de euro

×