x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FAO: Cerealele se scumpesc. Prețurile alimentelor scad ușor

FAO: Cerealele se scumpesc. Prețurile alimentelor scad ușor

03 Iun 2022   •   14:03
FAO: Cerealele se scumpesc. Prețurile alimentelor scad ușor
Sursa foto: Unsplash.com

Costurile cerealelor și cărnii cresc, în timp ce prețurile alimentelor scad ușor după luna martie când au atins un maxim istoric, arată datele Indicelui prețurilor al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), citată de Reuters.

Astfel că indicele a scăzut cu 0,6% în luna aprilie 2022, dar s-a majorat cu 22,8% față de aceeași perioadă de anul trecut. Majorarea este provocată de impctul războiului din Ucraina

Reducerea ușoară a prețurilor în luna mai din acest an se datorează lactatelor, uleiurilor vegetale şi zahărului. Însă prețul cerealelor a crescut cu 2,2% din cauza scumpirii grâului cu 5,6% față de luna precedentă și cu 56,2% raportat la intervalul similar din 2021.

Costul grâului a explodat din cauza blocării exporturilor de cereale din Ucraina, a sancțiunilor impuse Rusiei și a interdicției de export a Indiei.

Însă prețurile la uleiurile volatile au scăzut cu 3,5% față de aprilie, pe fondul deciziei Indoneziei de ridicare a embargoului asupra exporturilor uleiului de palmier și a cererii reduse la nivel mondial pentru uleiurile de rapiță și soia, provocată de costurile mari. 
"Restricţiile la export creează incertitudine pe piaţă şi pot declanşa explozii ale preţurilor şi volatilitate mărită. Scăderea preţurilor la uleiuri vegetale arată cât de important este atunci când aceste restricţii sunt eliminate, iar exporturile sunt lăsate să se deruleze fără probleme", spune Maximo Torero Cullen, economist şef la FAO.

Instituția ONU estimează că producția globală  de cereale va scădea la 2,784 miliarde de tone, cu 16 milioane de tone mai  mică față de previziunile din 2021. Cele mai importante scăderi vor fi la culturile de porumb, grâu şi orez. Va crește în schimb producția de orz şi sorg. "Aceste estimări au la bază condiţiile culturilor însămânţate deja şi a intenţiilor de plantare pentru culturile care urmează să fie însămânţate", arată FAO.

Cerealele folosite la nivel gloval în 2022-2023 a scăzut cu 0,1% până la 2,788 miliarde de tone.

×
Subiecte în articol: fao cereale alimente