"Orice schimbări semnificative pe pieţe vor fi reflectate în analizele noastre, dar deocamdată nu văd niciun motiv să modificăm analizele noastre. Rusia a jucat cartea energiei şi a pierdut. Dar există câteva lacune, câteva dificultăţi pentru o funcţionare mai bună a plafonului de preţ de 60 de dolari pentru un baril de ţiţei rusesc", a spus acesta.
G7, UE și Australia au stabilit, în această primăvară, preț plafonat la 60 de dolari/barilul de petrol rusesc livrat pe mare. A mai fost stabilită și limita superioară la produsele petroliere din Rusia, în contextul sancțiunilor occidentale impuse Moscovei ca urmare a războiului din Ucraina.
La reuniunea G7 de la Hiroshima s-a stabilit înăsprirea măsurilor pentru evitarea plafoanelor de preț la energia din Rusia "în timp ce se vor evita efectele negative şi se va menţine aprovizionarea globală cu energiei".
Din IEA fac parte 29 de state dezvoltate.
De cealaltă parte, Federația Rusă și-a reorientat exporturile de energie spre statele asiatice, îndeosebi China și India. Livrările de petrol și gaze s-au ridicat la 154,68 de miliarde de dolari în 2022.