Banca Mondiala va continua sa finanteze proiectele din sectorul petrolier, din cel al carbunelui si din minerit, dar va fi mai selectiva. Institutia financiara a luat aceasta decizie in urma unui raport in care i s-a recomandat sa elimine treptat asistenta pentru astfel de proiecte.
Presedintele Bancii Mondiale, James Wolfensohn, a comandat un studiu independent in 2000, in urma temerilor exprimate de gruparile de protectie a mediului si de militantii pentru drepturile omului, potrivit carora participarea BM la proiecte in sectorul petrolier, in cel al extractiei carbunelui si in minerit a contribuit la cresterea saraciei, in loc sa ajute la diminuarea sa. Condus de Emil Salim, fost ministru al Mediului din Indonezia, studiul a sugerat bancii sa-si modifice radical abordarea fata de finantarea unor asemenea proiecte si chiar sa sisteze sustinerea unora.In ultimul an, institutii afiliate BM au contribuit la finantarea a doua proiecte controversate din sectorul petrolier, conductele Ciad-Camerun si Baku-Tbilisi-Ceyhan.
BM prevede cresterea semnificativa a sprijinului financiar pentru proiecte in domeniul energiei alternative si in domeniul gazelor naturale. Institutia se asteapta ca participarea sa la proiecte din sectorul petrolier, din cel al carbunelui si din minerit, sa ramana relativ redusa, la mai putin de 5% din imprumuturile totale anuale. In proiectele unde institutia are mai multa influenta, BM se va asigura ca veniturile sunt comunicate si profiturile sunt utilizate in mod adecvat.
Citește pe Antena3.ro