x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Finanţări pentru investiţiile non-agricole

Finanţări pentru investiţiile non-agricole

de Adrian Stoica    |    03 Mai 2017   •   19:00
Finanţări pentru investiţiile non-agricole
Sursa foto: Arseniy Rogov/Getty Images/iStockphoto

Cei care vor dori să-şi deschidă o afacere în mediul urban sau dacă au deja şi vor să o dezvolte, vor putea beneficia începând de ieri de un ajutor de minimis de maxim 200.000 de euro. Bugetul schemei de ajutor este de 345.519.724 euro (echivalent în lei), ajutorul putând fi accesat până la data de 31 decembrie 2020.

 

Numărul estimat al beneficiarilor de ajutor de minimis acordat prin această schemă este de aproximativ 2.468. Domeniile acoperite de schemă vizează diversificarea activităţilor economice non-agricole și încurajarea micilor întreprinzători, diversificarea ofertei turistice, crearea, îmbunătăţirea și diversificarea facilităţilor de dezvoltare economică, inclusiv broadband, creșterea atractivităţii zonelor și diminuarea migraţiei populaţiei, în special a tinerilor şi încurajarea iniţiativelor de dezvoltare locală cu un grad ridicat de integrare socio-economică teritorială.

 

Care sunt cheltuielile eligibile

În cadrul schemei de ajutor de minimis vor fi considerate cheltuileli eligibile următoarele:

a) construcţia, achiziţia, inclusiv prin leasing, sau renovarea de bunuri imobile;
b) achiziţionarea sau cumpărarea prin leasing de maşini şi echipamente noi, în limita valorii pe piaţă a activului;

  1. costurile generale ocazionate de cheltuielile menţionate la literele (a) şi (b), precum onorariile pentru arhitecţi, ingineri şi consultanţi, onorariile pentru consiliere,  studii de fezabilitate;

d) achiziţionarea sau dezvoltarea de software şi achiziţionarea de brevete, licenţe, drepturi de autor, mărci;

e) costurile elaborării planurilor de gestionare a pădurilor şi echivalentul acestora;

f) cheltuieli similare celor de la punctele a) – e) în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 1305/2013.

 

Persoanele fizice neautorizate nu se încadrează în categoria beneficiarilor eligibili. Nu pot primi finanțare în cadrul prezentei scheme de ajutor de minimis, întreprinderile care au beneficiat de sprijin prin submăsura 6.2 - Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale.

Ponderea maximă a intensității sprijinului public nerambursabil din totalul cheltuielilor eligibile este de până la 100% (maximum 200.000 de euro/proiect).

 

Ministerul Agriculturii încearcă, prin acest gen de iniţiative, să aducă finanţări pentru dezvoltarea zonelor rurale, având în vedere că acestea au fost ocolite de investiţii serioase

×