x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Finanţele au avut succes cu licitaţia în valută

Finanţele au avut succes cu licitaţia în valută

de Daniela Ivan    |    15 Aug 2009   •   00:00

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a atras 447 milioane de euro prin vânzarea de titluri în valută, cu 147 de milioane de euro peste valoare indicativă de 300 de milioane de euro, la un randament de 5,25% pe an.



Licitaţia de titluri în valută desfăşurată ieri s-a adresat exclusiv pieţei interne şi a fost prima operaţiune de acest tip din ultimii cinci ani. La licitaţie au participat 13 bănci, care au cumpărat titluri, cu o scadenţă de patru ani, de cel puţin 30 de milioane de euro fiecare, potrivit unui comunicat al băncii centrale. Băncile respective sunt Alpha Bank, BRD, Banca Comercială Carpatica (BCC), Banca Comercială Română (BCR), Banca Transilvania, Bancpost, CEC Bank, Citibank, Raiffeisen Bank, RBS Bank şi UniCredit Ţiriac Bank.

Cea mai recentă licitaţie organizată de instituţie pentru emisiuni în valută a avut loc în aprilie 2004, când Ministerul Finanţelor a vândut titluri de stat în valoare de 50 de milioane dolari, cu scadenţa la un an, la o dobândă de 3,49% pe an.

ÎMPRUMUTURI URIAŞE
Ministerul Finanţelor a obţinut recent un împrumut (club-loan) de la mai multe bănci din România, a cărui valoare a fost estimată la 1,2 miliarde de euro. Finanţele au atras până în prezent 49,6 miliarde de lei prin vânzarea de titluri de stat, suma împrumutată fiind de aproape zece ori mai mare faţă de intervalul similar din 2008, când emisiunile au totalizat 5,06 miliarde de lei, şi de aproape patru ori peste suma împrumutată pe întreg anul trecut, de 12,5 miliarde de lei. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a anunţat încă de la finele lunii mai că Ministerul Finanţelor ar putea emite titluri de stat în valută cu scadenţa pe termen mai îndelungat pe piaţa internă.

×
Subiecte în articol: economic