x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Finanţele Europei fumegă

Finanţele Europei fumegă

de Daniel Ionaşcu    |    15 Ian 2012   •   21:00
Finanţele Europei fumegă

Uniunea Europeana se misca prea incet pentru salvarea euro comparativ riscurile cu care se confrunta, iar deciziile luate sunt mereu cu un pas in urma crizei.

Zona euro ar putea inregistra in acest an o recesiune de 1,5%, a de­cla­rat sambata analistul Moritz Krae­mer de la agentia de evaluare Stan­dard & Poor’s, la doar o zi dupa ce institutia a retrogradat ratingurile Fran­tei si Austriei si a pus sub per­spec­tiva negativa alte trei state cu calificativ AAA – Olanda, Finlanda si Luxemburg.

Franta a pierdut pentru prima data maximul posibil si, pe langa aceasta, Standard & Poor’s a mai facut si alte victime de prim rang: Ita­lia si Spania au fost retrogradate doua trepte, cu posibilitatea ca no­te­le statelor in cauza sa fie scazute si mai departe, daca situatia se inrautateste.

"Politicile de raspuns la nivel european nu au tinut pasul cu provocarile in crestere pentru zona euro", a mai anuntat Moritz Kraemer, care a estimat 40% sanse ca zona euro sa reintre in recesiune.

Anuntul a socat intreaga lume si a venit dupa ce discutiile Greciei cu detinatorii privati de obligatiuni pentru restructurarea datoriei sale imense au ajuns in impas, iar tara risca sa intre in incapacitate de plata in luna aprilie daca nu obtine noul imprumut agreat, de 130 de miliarde de euro. Scaderea ratingului inseamna o crestere a costurilor cu imprumuturile pentru statele in cauza, ceea ce inseamna noi presiuni, care la randul lor sa duca la scadere economica.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat ca retrogradarea sublinieaza nevoia asa-numitului "pact fiscal", care sa fie semnat rapid de statele membre ale UE. In plus, urmatorul mecanism de salvare european ar trebui finantat foarte curand, a mai spus ea.

Oficialii francezi si germani au criticat aspru decizia Standard & Poor’s, in vreme ce o serie de politicieni au declarat ca se acorda prea multa importanta agentiilor de rating. Astfel, Angela Merkel a propus modificarea legislatiei astfel incat investitorii institutionali sa isi evalue­ze riscul ei insisi si sa ia decizii independent de agentiile americane. Austria, care a pierdut si ea ratingul maxim AAA, a calificat decizia S&P drept "un apel la trezire" pentru stat astfel incat sa isi reduca datoria sI deficitul. Liderii europeni se vor reuni la un summit pe 30 ianuarie, unde vor discuta de accelerarea cresterii si crearea de locuri de munca.

×
Subiecte în articol: criza economica