Deficitul bugetar a fost de 11,3 miliarde de lei in primele sase luni ale anului, echivalentul a 2,07% din PIB, sub tinta de 12,6 miliarde, prevazuta in scrisoarea suplimentara a acordului de tip stand-by incheiat cu FMI.
Datele prezentate de Ministerul Finantelor Publice arata ca veniturile incasate la bugetul general consolidat au insumat 85 miliarde lei, cu 9,6% mai mult fata de primele sase luni din 2010, ca urmare a cresterii incasarilor din taxa pe valoare adaugata (+31,5%), accize (+27,1%) si venituri din capital (+58,9%).
Incasarile din contributiile de asigurari sociale au crescut, de asemenea, cu 4,7% , la fel ca si cele din impozitul pe profit, mai mari cu 1,42% decat cele realizate in perioada ianuarie-iunie 2010.
Fata de anul precedent, principalul decalaj s-a mentinut la incasarile din venituri nefiscale, care s-au micsorat cu 8,2% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Sumele primite de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate au crescut cu 16,4% fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Conform MFP, cheltuielile bugetului general consolidat au fost de 96,2 miliarde lei, in crestere cu 0,7% fata de aceeasi perioada a anului precedent, ca urmare a cresterii cheltuielilor de cofinantare pentru proiecte cu finantare nerambursabila, insa ca pondere in PIB s-au redus cu 0,9 %.
Intelegerea cu Fondul Monetar International si celelalte institutii internationale prevede ca deficitul bugetar sa nu depaseasca in acest an 24 miliarde de lei, echivalentul a 4,4% din PIB.