x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Firma de aplaudaci

Firma de aplaudaci

05 Mar 2004   •   00:00

Striga entuziasmati, aplauda sau rad atunci cand li se cere. Companiile de casting castiga bani "batand din palme", iar aplaudacii se gandesc sa-si infiinteze un sindicat al figurantilor. Daca inainte de ‘89 astfel de activitati erau prestate numai pentru congresele si intrunirile de partid, dupa 14 ani de capitalism, firmele de aplaudaci au devenit adevarate afaceri.

Fie ca vor sa fie alaturi de vedeta preferata, sa se distreze sau pur si simplu sa mai castige un ban, mai multi romani de toate varstele au fost tentati macar o data sa fie figuranti. Firmele de casting numesc figuratia o "meserie de tranzitie", care insa aduce un venit atat companiilor care recruteaza oameni, cat si "actorilor de ocazie".

Castingul devine o afacere

Meseria de a selecta persoane pentru emisiuni sau filme este relativ noua pe piata romaneasca. "Pentru a reusi in domeniu nu e nevoie de investitii foarte mari, ci mai mult de relatii", spune Mihai Buciumeanu, directorul Open Film. "Si eu la randul meu am facut figuratie si m-am gandit sa infiintez o firma de casting. Eu am inceput intr-un birou, iar aparatul de fotografiat mi l-am cumparat singur", marturiseste el. E o afacere in care merita sa te implici, spun reprezentantii firmelor din domeniu. "In 1998, cand am infiintat firma, nu prea erau companii cu acest profil. De atunci au trecut pe la preselectiile noastre cam 65.000 de oameni, dar din toata baza noastra de date numai vreo 3.000 sunt activi", spune Valeanu Anita, directorul IQ Media.

Mai multe femei

Cele mai interesate sa apara la televizor se pare ca sunt femeile, care vin la casting in numar mai mare. Figurantii de ocazie sunt in general studenti sau pensionari, care mai castiga un ban in plus din aceasta ocupatie temporara. Castigurile nu sunt mari, dar pentru cei cu venituri reduse tot e ceva.

Ca figurant poti castiga intre 50.000 si 250.000, chiar 500.000 de lei pe zi, in functie de activitatea prestata. Cel mai bine sunt platite figuratiile de reclama sau film, iar daca apuci chiar un mic rolisor, suma creste. Pentru aplauzele sau hohotele de ras dintr-o emisiune tv, care dureaza cateva ore, o persoana primeste o suma modica. "Remuneratia lor este aproximativ echivalenta cu salariul minim pe economie, impartit la numarul de zile lucrate", spune Valeanu Anita.

Mereu alte fete

O parte dintre actorii ocazionali sunt multumiti de aceasta activitate. Reprezentantii firmelor de casting spun ca unii dintre ei chiar isi doresc sa fie redistribuiti mai des si revin cu solicitari inainte de a fi chemati. In general, producatorii folosesc tot timpul fete noi la emisiuni, pentru ca publicul sa fie mereu "proaspat".

"Am fost la cateva emisiuni de televiziune, unde aplaudam cand mi se facea semn si radeam cand cineva ridica o pancarta", spune George, de 25 de ani, student. "Fac acest lucru ca sa mai castig un ban, dar totodata ma mai si distrez", marturiseste el.

Cum devii vedeta

Cei care vor sa faca figuratie la emisiunile de divertisment trebuie sa urmareasca anunturile din presa sau promo-urile televizate. Televiziunile, dar si producatorii de filme colaboreaza cu firmele de casting, care recruteaza persoane pentru un astfel de job. "De obicei dam anunturi in presa sau impartim fluturasi promotionali", spune Valeanu Anita de la IQ Media. Persoanele interesate participa la o preselectie, unde sunt si fotografiati, dupa care incheie un contract de colaborare cu firma de casting. "Lucram cu oameni de toate varstele, pe care ii distribuim in emisiuni in functie de cerintele producatorilor", mai spune reprezentantul IQ Media.

Figurant cu bilet la Seinfeld

La emisiunile sau filmele celebre, persoanele care rad sau aplauda pentru coloana sonora nu primesc nici un ban, ci, dimpotriva, trebuie sa scoata o anumita suma din buzunar. Pentru privilegiul de a li se auzi rasul pe coloana sonora de la ultimul episod din serialul "Seinfeld ", dar si pentru a fi foarte aproape de actori, unii americani au platit bani grei pentru bilete.

Sindicatul figurantilor

In urma cu vreo doi ani, figurantii au vrut sa isi faca un sindicat pentru a fi platiti mai bine. Se pare ca acest deziderat a ramas doar la nivelul de intentie, pentru ca firmele de casting nu stiu despre existenta unei astfel de organizatii. In schimb, in alte tari, actorii de ocazie au un sindicat care le apara interesele si are grija ca acestia sa fie platiti corespunzator.
IOHANNA ONACA

×
Subiecte în articol: economic casting