x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Firmele afectate de conflictul din Ucraina primesc certificate de forță majoră

Firmele afectate de conflictul din Ucraina primesc certificate de forță majoră

14 Mar 2022   •   11:57
Firmele afectate de conflictul din Ucraina primesc certificate de forță majoră

Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB) emite certificate pentru confirmarea existenţei cazurilor de forță majoră, în termen de maximum 3 zile.

În contextul în care din ce în ce mai multe firme sunt afectate de conflictul militar din Ucraina și de instituirea Legii marțiale, Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București emite certificate pentru confirmarea existenţei cazurilor de forță majoră, în termen de maximum 3 zile de la data depunerii ultimului act solicitat pentru completarea dosarului.

Firmele membre ale CCIB beneficiază de o reducere de până la 50%, în funcţie de nivelul de cotizaţie ales.

Se pot adresa CCIB atât firmele care lucrează cu parteneri ucraineni, cât şi cele care operează pe relaţia cu Federaţia Rusă şi cu Republica Belarus, țări aflate sub sancţiunile impuse de SUA şi Uniunea Europeană, susținute de majoritatea statelor lumii.

Petiţiile pentru eliberarea documentului prin care se avizează existența evenimentelor de forță majoră pot fi depuse prin mijloace de comunicarea la distanță: email, fax sau direct la sediul CCIB – Strada Ion Ghica nr 4, București, cererile urmând a fi tratate în ordinea înregistrării.

CCIB menționează că avizarea de către CCIB a situației de forţă majoră se realizează în conformitate cu atribuțiile conferite de dispozițiile Art. 4, lit. j) ale Legii nr. 335/2007 privind camerele de comerț din România, cu modificările și completările ulterioare.

Pe de altă parte, dând curs inițiativei conducerii Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, CCIB valorifică la maximum relaţiile deosebite pe care le are cu organizaţiile similare de peste hotare, cu membrii corpului diplomatic acreditat în România, dar şi cu diplomaţii români din străinătate pentru a oferi companiilor româneşti alternative pe lanţurile de aprovizionare şi distribuţie, perturbate de conflictul din Ucraina.

Astfel, CCIB va completa Cadrul juridic existent prin semnarea unui Acord de colaborare cu Camera de Industrie Ankara, în cadrul Forumului economic Romania-Turcia, preconizat a se organiza la finele lunii martie, la Istanbul, cu ocazia celei de a XXVII-a sesiuni a Comisiei Interguvernamentale de colaborare economică între cele două țări.

De asemenea, CCIB anunță că va finaliza noi înțelegeri privind cooperarea cu Camera de Comerţ şi Industrie Tripoli (în luna mai - n.r.) şi cu Camera de Comerţ şi Industrie Tunis, în marja unui Forum de afaceri organizat la CCIB cu prilejul vizitei unei misiuni economice tunisiene, în primul semestru al acestui an. În plus, CCIB are în pregătire o misiune economică pe relația Maroc.

Totodată, CCIB anunță că va continua să se implice în asigurarea transportului refugiaţilor din Ucraina, indiferent de naţionalitatea acestora, de la graniţă către: Bucureşti, Iaşi, Cluj Napoca şi Târgu Mureş.

De asemenea, refugiații din București vor beneficia și de acum încolo de cazare și masă în regim de gratuitate, datorită generozităţii unor antreprenori bucureşteni din HoReCa. Cei care decid să părăsească Bucureștiul vor avea transport gratuit asigurat, cu autocarul, către Gara de Nord.

×
Subiecte în articol: ccib ucraina