x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Firmele cred că vârful crizei va fi atins în 2012

Firmele cred că vârful crizei va fi atins în 2012

de Elena Stan    |    12 Oct 2011   •   21:00
Firmele cred că vârful crizei va fi atins în 2012

Peste jumatate dintre firmele din Romania, din toate industriile, considera ca varful crizei va fi atins in 2012, an ce va fi marcat de noi falimente, potrivit unui studiu realziat de Consiliul National al Intreprinde­rilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

'Asa cum arata studiile realizate in acest sector, Romania nu a atins inca nivelul maxim al crizei financiare. Varful va fi atins in 2012. Este bine insa ca putem sti acest lucru inainte si ca firmele au astfel prilejul sa isi regandeasca afacerile, sa se reorienteze.
Vor continua cu siguranta falimentele, firmele nu mai fac profituri din cauza scaderii cererii, iar IMM-urile au acces mult mai greu la finantare', a declarat Andreia Stanciu, directorul Asociatiei Contabililor Autorizati (ACCA) Europa de Sud Est. Aceasta a precizat ca in anii urmatori se vor dezvolta serviciile. 'Se va dezvolta industria serviciilor. Firmele ar trebui sa se orienteze catre acest sector', a adaugat Andreia Stanciu.

Potrivit unui studiu prezentat re­cent de Consiliului National pentru In­treprinderi Private Mici si Mijlocii din Romania, doar 7% dintre companii considera ca mediul de afaceri din Romania este favorabil, 70% din firme vad in acesta un mediul stanje­ni­tor, iar 22% considera ca mediul de afaceri este unul neutru. De asemenea, studiul arata ca 44% din firme si-au redus activitatea, majoritatea din domeniul constructiilor (59%), si numai 12% si-au extins afa­cerile. Principalele probleme ale economiei sunt, potrivit raspunsu­rilor reprezentatilor firmelor, sca­de­rea cererii interne (peste 60%), fisca­litatea crescuta si gradul scazut de accesibilitate a creditelor. Din cauza acestor probleme, autoritatile se asteapta ca si alte companii mari sa se retraga din Romania. In ceea ce priveste inovarea in afaceri, peste jumatate din firme se indreapta spre resursele umane, potrivit datelor CNIPMMR.

Bucurestiul sta cu birourile goale
Bucurestiul a urcat opt locuri, pe 27, in topul celor mai bune 36 de destinatii pentru afaceri din Eu­ro­pa, avand cel mai mare avans dintre pietele analizate, inregistrat mai ales pe baza evolutiei costului si a disponibilitatii spatiilor de birouri, potrivit unui studiu reali­zat de Cushman & Wakefield. 'Bucuresti ofera cladiri de birouri de inalta clasa, in termeni financiari foarte atractivi. Acestia sunt factori importanti pentru compa­niile care urmaresc sa inchirieze spatii noi pentru desfasurarea activitatii sau pentru relocarea operatiunilor curente', a declarat Andrei Birsan, director de interme­diere spatii comerciale la Cushman & Wakefield Romania. Londra, Paris, Frankfurt, Amsterdam si Berlin raman primele orase europene preferate pentru derularea de afaceri in general, potrivit studiului European Cities Monitor. La alcatuirea clasamentului s-a tinut cont de calitatea legaturilor de transport cu alte orase interne sau externe, telecomunicatiile, accesul la alte piete, disponibilitatea si cheltuielile cu forta de munca, costurile cu spatiile de birouri si calitatea vietii angajatilor.

×
Subiecte în articol: firme criza economia