x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fiscul impozitează tot. Firmele vor plăti contribuţii sociale pentru salariaţii cu drept de autor şi carte de muncă

Fiscul impozitează tot. Firmele vor plăti contribuţii sociale pentru salariaţii cu drept de autor şi carte de muncă

de Vali Blanaru    |    22 Aug 2011   •   21:00
Fiscul impozitează tot. Firmele vor plăti contribuţii sociale pentru salariaţii cu drept de autor şi carte de muncă

Firmele vor plati contributii sociale pentru activitatile independente ale angajatilor care au si contract de munca cu aceeasi societate, precum si in cazul activitatilor declarate independente unde exista clauza de exlusivitate, potrivit unui proiect al Finantelor.

Masura ii va afecta in principal pe jurnalisti, actori, scriitori, arhitecti sau sculptori. Potrivit Fiscului, veni­turile din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala provin din brevete de inventie, desene si modele, mostre, marci de fabrica si de comert, procedee tehnice, know-how, din drepturi de autor sau drepturi conexe dreptului de autor.

"Atunci cand intre platitorul de venit si persoana fizica exista incheiat un contract individual de munca, precum si un contract/raport juridic pe baza caruia se desfasoara o activitate independenta aceasta va fi reconsi­de­rata de autoritatile fiscale ca acti­vi­tate dependenta", se arata intr-un proiect de ordonanta pentru modificarea Codului Fiscal. Reprezentantii ANAF spun ca modificarea se va aplica si in cazul in care contractul indivi­dual de munca este incheiat cu o firma, iar contractul pe baza caruia se des­fa­soara activitatea independenta se deruleaza cu o alta companie din grup, daca este vorba despre activitati si­milare. "Daca sunt aceleasi ac­ti­vi­tati, atunci actiunea trebuie tratata unitar, indiferent daca un contract este pe o firma, iar celalalt pe alta", a spus un oficial al ANAF. Actul normativ introduce o noua conditie pentru ca o activitate sa fie considerata independenta, si anume ca beneficiarul sa poata desfasura activitatea concomitent pentru mai multi platitori. Astfel, in cazul contractelor privind activitati independente, platitorul nu mai poate solicita exclusivitate, intrucat Fiscul va reconsi­dera activitatea ca fiind dependenta.

Ministerul Finantelor a modificat si criteriile care definesc preponderent existenta unei activitati independete incluzand in primul rand riscul pe care si-l asuma contribuabilul. Cei care desfasoara activitati independente trebuie sa fie liberi sa isi aleaga modul in care isi desfasoara activitatea, programul de lucru si locul in care se deruleaza aceasta.

Potrivit Codului Fiscal in vigoare, orice activitate poate fi reconsiderata ca activitate dependenta daca beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru. Persoanele fizice care obtin venituri de peste 119.000 lei anual din drepturi de proprietate intelectuala ca urmare a unor activi­tati independente sunt obligate sa plateasca TVA.

×
Subiecte în articol: impozite taxe