ANAF vrea să simplifice modalitatea de calcul şi de plată a impozitului pe veniturile persoanelor fizice. Acestea ar urma să treacă mai rar pe la ghişeele Fiscului şi să scape de hârţogărie.
Fiscul doreşte, în primul rând, ca plăţile anticipate pentru impozitul pe venit să se facă în două rate egale, cu termene scadente în 25 iulie şi 25 noiembrie, în loc de patru tranşe egale, cum este în prezent, potrivit unui comunicat al fiscului.
În al doilea rând, procedura de simplificare se referă la contribuabilii care vor depune formularul 200 „Declaraţie privind veniturile realizate din România” după data de 25 iulie. Aceştia vor avea obligaţia efectuării plăţilor anticipate la nivelul sumei datorate pentru ultimul termen de plată al anului precedent. În această situaţie, ANAF propune ca după depunerea formularului 200, recalcularea plăţilor anticipate şi emiterea unei noi decizii de impunere să se efectueze numai în situaţia în care suma reprezentând impozit stabilit iniţial diferă cu cel puţin 20% faţă de suma reprezentând impozit recalculat.
ANAF precizează că această propunere are avantajul că eliminină confuzia care se creează printre contribuabili cu privire la sumele datorate, prin emiterea unei singure decizii de impunere în cursul anului. Totodată, simplificarea procedurii reduce costurile de administrare prin înjumătăţirea numărului de operaţiuni efectuate, se mai arată în comunicatul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).
Debirocratizare. Conducerea ANAF doreşte să nu mai pună oamenii pe drumuri ca să completeze formulare inutile şi să facă plăţi din trei în trei luni. Speră astfel să mărească şi încasările la buget.
Bogdan Nicolae Stan, preşedinte ANAF, are o misiune foarte grea, trebuie să strângă mai mulţi bani la buget decât predecesorii săi
Avantaj la închirieri
ANAF vrea să elimine şi obligaţia de completare şi depunere de către contribuabilii care au mai puţin de cinci contracte de închiriere a declaraţiei privind veniturile realizate (Formular 200). Contribuabilii vor primi acasă decizia de impunere anuală, care va fi emisă în baza contractului de închiriere, iar impozitul stabilit în cursul anului va fi impozitul final.
Propunerea vizează şi simplificarea regimului fiscal aplicabil veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor din derularea unui număr de mai mult de cinci contracte de închiriere. ANAF va cumula veniturilor obţinute din respectivele contracte şi va trimite o singură decizie anuală.
Fiscul propune simplificarea procedurii de stabilire a impozitului pe veniturile din executări silite a proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal. Mai precis, obligaţia stabilirii şi reţinerii impozitului va reveni organului de executare silită, în momentul valorificării bunului imobil.