x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fitch Ratings retrogradează la BBB minus ratingul Electrica

Fitch Ratings retrogradează la BBB minus ratingul Electrica

17 Mar 2022   •   09:58
Fitch Ratings retrogradează la BBB minus ratingul Electrica
Sursa foto: Hepta

Ratingul pe termen lung al companiei Electrica a fost revizuit în scădere la BBB minus de Agenția de evaluare financiară Fitch Ratings.

"Acţiunile de rating reflectă performanţa extrem de slabă a Electrica în 2021, din cauza costurilor de achiziţie a energiei anormal de ridicate, necesare pentru a acoperi poziţia sa de aprovizionare neacoperită faţă de riscuri şi pierderile semnificative din reţea", arată Agenția.

Acesta se situa anterior la BBB. Totodată, profilul individual de creditare (SCP) al Electrica a fost retrogradat de la "BBB" la "BBB minus".

În trimestrul IV din 2021, fondurile negative din operaţiuni şi creşterea semnificativă a datoriei nete la 1,1 miliarde de lei, de la 0,4 miliarde de lei în 2020, reflectă impactul major al pieţei de energie asupra Electrica. Creșterea masivă a prețurilor a majorat costurile de achiziție ale porţiunii neacoperite faţă de riscuri din afacerea de furnizare şi costurile necesare pentru a acoperi pierderile mari din reţea, de circa  9% - 10% din energia distribuită.

"Nu ne aşteptăm la o atenuare a preţului energiei în 2022, în timp ce atât furnizarea, cât şi distribuţia vor suferi probabil presiuni negative chiar mai accentuate. Ne aşteptăm ca Electrica să fie nevoită să cumpere energie de pe piaţa spot pentru a acoperi pierderile din reţea, în timp ce activitatea de furnizare va fi afectată de continuarea mecanismului de plafonare a furnizării", avertizează Fitch.

O revizuire în creştere a ratingului Electrica este puţin probabilă în viitorul apropiat dar ar pute fi îmbunătățită perspectiva ratingului la stabilă dacă performanța financiară se va normaliza și va scădea gradul de îndatorare.

×
Subiecte în articol: electrica fitch