x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FMI a ajuns la un acord preliminar cu Ucraina pentru împrumuturi de circa 20 de miliarde de dolari

FMI a ajuns la un acord preliminar cu Ucraina pentru împrumuturi de circa 20 de miliarde de dolari

de Redacția Jurnalul    |    24 Noi 2022   •   09:14
FMI a ajuns la un acord preliminar cu Ucraina pentru împrumuturi de circa 20 de miliarde de dolari
Sursa foto: Hepta

FMI a ajuns la un acord preliminar cu Ucraina pentru un plan de împrumut de circa 20 de miliarde de dolari pentru susținerea bugetului de stat și consolidarea rezervelor, scrie Bloomberg.

Acesta a fost discutat la nivel de exerți dar are nevoie de aprobarea conducerii FMI.
"O implementare solidă a politicilor macroeconomice ar deschide calea spre un program complet susţinut de FMI", a spus şeful misiunii FMI în Ucraina, Gavin Gray.

Instituția financiară a cerut guvernului de la Kiev să mărească taxele, să limiteze finanțarea și să repună pe picioare piața de obligațiuni.

Economia Ucrainei este grav afectată de război, aceasta contractându-se cu 30% în 2022, respectiv industria, infrastructura și agricultura.
Totuși, previziunile FMI arată că aceasta își va reveni în 2023, cu un avans de 1% dar inflația va fi de circa 25%.

Directorul FMI, Kristalina Georgieva, a estimat în luna octombrie că că necesităţile de finanţare externă ale acesti țări se vor ridica la circa 3 miliarde de dolari lunar până la sfârșitul anului viitor, cu riscul de a crește chiar la 5 miliarde de dolari lunar.  

 

×
Subiecte în articol: FMI ucraina imprumut