x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FMI: băncile europene au nevoie de capital suplimentar

FMI: băncile europene au nevoie de capital suplimentar

de Daniel Ionaşcu    |    29 Aug 2011   •   11:57

Bancile din Uniunea Europeana au nevoie de injectii de capital pentru a opri extinderea crizei din zona euro catre alte tari, a avertizat Christine Lagarde, sefa Fondului Monetar International, intr-un discurs despre incetinirea economica globala.

Vorbind in fata bancherilor reuniti la Jackson Hole, Wyoming, Lagarde a spus ca fara o recapitalizare "urgenta' "putem vedea cu usurinta extinderea slabiciunii economice catre statele puternice, sau chiar o criza de lichiditate', a spus ea, citata de EUObserver.

"Cea mai eficienta solutie ar fi o recapitalizare substantiala sI obligatorie – cautand resurse private mai intai, dar folosind sI fonduri publice daca e nevoie', a declarat ea, sugerand ca fondul zonei euro, in valoare de 440 miliarde de dolari ar putea fi folosit pentru a injecta bani in banci.

Comentariile sale, foarte puternice pentru o institutie care se exprima foarte subtil sI in tonuri aproape "diplomatice', risca sa sperie sI mai tare investitorii, care deja se tem de expunerea bancilor europene la datoriile suverane.

Dubiile despre sanatatea bancilor europene au persitat in ciuda testelor de stres facute in aceasta vara, cand s-au cercetat 90 de banci din UE. Declaratiile lui Lagarde au fost imediat sprijinite de Angela Knight, directorul executiv al Asociatiei Bancherilor Britanici. "Cred ca are dreptate (Lagarde-nr): anumite banci europene ar trebui sa aiba mai mult capital sI e nevoie urgenta de actiune pentru a stabiliza situatia in interiorul zonei euro', a spus ea.

O serie de banci europene, precum cele grecesti, nu mai au acces pe pietele internationale la finantare, asa ca sunt practic dependente de fondurile BCE. De asemenea, o serie de banci sI institutii asiatice au inceput sa isi puna problema sI in privinta bancilor franceze, care au inregistrat imari caderi pe bursele internationale. Spre comparatie, capitalizarea de 350 de miliarde de dolari a Apple valora saptamana trecuta cat primele 32 de banci ale zonei euro puse la un loc.

Sefa FMI a avertizat sI in privinta incetinirii economice la nivel global. "Situatiile din aceasta vara au indicat ca ne aflam intr-o faza noua sI periculoasa. Ramane o cale spre recuperare, dar nu avem luxul timpului', a spus Christine Lagarde.

Trichet: SI SUA e diversificata sI cu o singura moneda

Vorbind la aceeasi conferinta, Jean Claude-Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene, a aparat zona euro, notand ca sI SUA este foarte diversificata regional sI utilizeaza tot o singura moneda.

El a admis, insa, ca procesul de luare a deciziilor in zona monetara poate fi imbunatatit. "Ca un grup, ca o entitate, suntem provocati in mod paradoxal nu din cauza ca datele fundamentale sunt foarte proaste. Fundamentele nu sunt foarte proaste. Problema este in guvernanta', a spus el.

Mai multi politicieni sI autoritati de reglementare au subliniat in ultimii doi ani diferenta intre modelele fiscale nordice (Germania, Olanda, Finalnda), bazate pe economisire sI deficite fiscale mici sI cele ale statelor din sudul Europei, bazate pe indatorare sI consum (Grecia, Italia, Spania, Portugalia).

×