x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FMI, cu ochii pe încasările bugetare

FMI, cu ochii pe încasările bugetare

de Daniela Ivan    |    27 Mar 2012   •   15:33

Seful Biroului FMI din Romania, Tonny Lybek, a declarat ca Romania aloca sume insuficiente pentru sanatate, ca procent din PIB, in comparatie cu media de la nivel european, dar pe de alta parte nici nu reuseste sa creasca veniturile bugetare peste 31-32% din PIB. FMI se asteapta ca autoritatile de la Bucuresti sa elaboreze proiectul legii privind reforma in sanatate pana la sfarsitul lunii iunie, a precizat oficialul FMI.

Acesta a mai spus ca deficitul bugetar continua sa fie o problema, dar trebuie tinut sub control, referindu-se la crestere de salarii si pensii din ultimii ani. “Este dificil sa dam acum un pas inapoi la ceea ce s-a intamplat cu crestere de salarii si pensii incepand cu 2008, dar cel putin trebuie sa controlam acest fenomen de crestere pentru a putea controla deficitul', a spus Lybek. Acesta a adaugat ca “este necesara imbunatatirea colectarii pentru reducerea deficitului bugetar ca si asigurarea predictibilitatii fiscale, simplificarea colectarii, continuarea macro-stabilitatii financiare si cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene'.

Autoritatile sunt ineficiente

Lybek considera ca autoritatile nu folosesc potentialul pe care-l are Romania la valoarea lui reala si s-a sugerat o mai mare eficienta a administratiei publice. “Romania are potential, dar are o rata de angajare inca scazuta. Potentialul real al Romaniei trebuie valorificat. Administratia publica trebuie sa fie mai eficienta', a subliniat Lybek. El a dat exemplul gazului natural care este relativ ieftin. “Romania este binecuvantata cu resurse', dar nu sunt folosite eficient din cauza pretului mic, in special la consumatorii industriali. In conditii de ineficienta, oficialul FMI a aratat ca nu exista suficiente explorari si exploatari, iar Romania trebuie sa importe gaze foarte scumpe din Rusia, pentru a-si acoperi nevoile curente. Vorbind despre cresterea treptata a preturilor la gaze si energie electrica, Lybek a punctat ca sunt necesare masuri de asistenta sociala, pentru a compensa impactul. “Sunt persoane sarace in Romania, sa spunem adevarul, ele trebuie protejate impotriva acestor cresteri. Se vor identifica grupurile vulnerabile si ele vor fi protejate prin masuri de asistenta sociala', a spus Lybek.

Politica fiscala trebuie imbunatatita

Autoritatile romane trebuie sa continue imbunatatirea politicii fiscale, iar pentru aceasta este necesar sa invete din lectiile trecutului. “Politica fiscala trebuie imbunatatita, iar stabilitatea preturilor ramane un obiectiv important al politicii monetare, cele doua trebuind sa fie corelate. A fost destul de dificil pentru Banca Nationala sa mentina tinta de inflatie, dar cred ca suntem pe un trend bun', a spus Lybek. Oficialul FMI a tinut sa precizeze ca este un mare succes mentinerea capitalului bancilor straine in Romania ca sursa importanta in mentinerea stabilitatii sectorului bancar si financiar. “Bancile straine au ramas atasate angajamentului fata de Romania. Un mare succes este pastrarea in proportie de 100% a expunerii lor pe Romania.'

×