Nu au trecut decat doua zile de la aprecierile critice ale editorialistilor Reuters publicate pe blogul Breakingviews despre acordul cu Romania ca FMI a si contestat vehement aceste opinii.
Editorialistii Reuters Martin Hutchinson si Christopher Swann au comentat, in materialul publicat vineri, ca "rigoarea excesiva" promovata de institutia financiara ar putea provoca Romaniei daune pe termen lung. "Conditiile draconice" si revenirea FMI la reputatia de "vampir" ar putea indeparta Romania, pe termen lung, de strategiile si politicile pe care le incurajeaza institutia, facilitand ascensiunea "fortelor anti-reforma", se spune in materialul semnat de cei doi comentatori.
Cum se apara Fondul
Reprezentantii FMI neaga aceste opinii si spun ca acordul de finantare externa a ajutat Romania sa revina la crestere economica, potrivit scrisorii transmisa Breakingviews de directorul de relatii externe al Fondului Gerry Rice. Institutia internationala noteaza ca masurile mentionate de cei doi comentatori - reducerea salariilor si concedierile masive din sectorul bugetar sau majorarea TVA, cu impact in principal asupra populatiei sarace au facut parte dintr-un program care a readus economia romaneasca pe crestere, somajul in scadere si inflatia la minime record.
"Taierile impuse de guvern au reprezentat doar rasturnarea majorarilor nesustenabile ale salariilor si numarului angajatilor din sectorul public in perioada 2006-2008. Reducerea salariilor din sectorul public cu 25% in iulie 2010 a fost o masura cu caracter temporar - jumatate din taiere a fost restituita dupa sase luni, si este asteptata recuperarea totala pe viitor", se arata in scrisoarea FMI. Institutia precizeaza ca a mentinut un dialog continuu cu sindicatele si asociatiile patronale, precum si cu reprezentantii politici ai puterii si opozitiei.
Monitorizare la milimetru
Scrisoarea de intentie recent semnata de reprezentantii FMI si cei ai Guvernului arata insa ca Fondul Monetar International se implica la nivel de amanunt in Romania. Spre exemplu, Fondul a impus Guvernului sa renegocieze contractul pentru linia de cale ferata Valcea-Valcele, a carui valoare a crescut de patru ori dupa ce a fost suspendat unilateral de CFR inca din anii 90. Misiunea FMI a mai solicitat Guvernului sa restituie companiei Boeing ultimul avion tip 737-800, inchiriat de Tarom in urma cu patru ani, sau sa reuseasca sa reduca rata de chirie la nivelul pietei, pana la sfarsitul lunii martie. O alta prevedere inclusa recent in scrisoarea de intentie este sa inceapa, pana la sfarsitul lunii septembrie, procedurile de lichidare a Companiei Nationale a Huilei (CNH). Active ale exploatarilor miniere Petrila, Paroseni si Uricani, considerate neviabile, vor fi transfere cel tarziu in luna februarie catre ANAF, pentru executare silita. Minele considerate viabile ale CNH ar urma sa fie incluse in Complexul Energetic Hunedoara, alaturi de termocentralele Paroseni si Mintia. FMI a mai solicitat Guvernului ca, pana la sfarsitul lunii iunie, sa adapteze programul de functionare al Metrorex "la cerintele pietei" si sa majoreze veniturile companiei prin punerea in circulatie, incepand cu anului viitor, a 16 noi garnituri de tren.