Politica fiscală a României ar trebui elaborată pe termen mai lung, nu de la o zi la alta, iar cheltuielile bugetare ar trebui să se reducă pentru atingerea unui deficit bugetar de sub 2% din PIB. Deşi e an electoral, FMI recomandă Guvernului să reziste propunerilor de reducere a veniturilor sau de creştere a cheltuielilor bugetare.
Politica fiscală a României ar trebui elaborată pe termen mai lung, nu de la o zi la alta, iar cheltuielile bugetare ar trebui să se reducă pentru atingerea unui deficit bugetar de sub 2% din PIB. Deşi e an electoral, FMI recomandă Guvernului să reziste propunerilor de reducere a veniturilor sau de creştere a cheltuielilor bugetare.
Deficitul de cont curent, inflaţia şi turbulenţele financiare internaţionale, care ar putea afecta România, reprezintă principalele temeri ale Fondului Monetar Internaţional (FMI), a declarat ieri Albert Jaeger, şeful misiunii FMI pentru România şi Bulgaria. “Credem că turbulenţele internaţionale ar putea afecta România prin canalul financiar şi prin cel comercial. FMI prognozează încetinirea creşterii economice mondiale, care va afecta statele est-europene şi implicit România”, a afirmat Jaeger. România s-ar putea confrunta cu dificultăţi în condiţiile în care finanţarea externă s-a scumpit şi nu va mai fi la fel de accesibilă. FMI anticipează pentru acest an o creştere economică de sub 6%, iar pentru 2009 – de 4,7%, însă atrage atenţia că încetinirea creşterii economice ar putea fi mai puternică anul viitor. Cu toate acestea, încetinirea creşterii economice poate fi o supapă pentru inflaţie.
Reprezentantul FMI consideră că deficitul de cont curent al României a ajuns anul trecut la un nivel nesustenabil şi trebuie redus pe termen mediu. FMI estimează că deficitul de cont curent se va păstra la un nivel înalt şi în acest an, dar apoi, pe termen mediu, creşterea va încetini. “Anul trecut, deficitul de cont curent a fost de circa 14% şi considerăm creşterea ca fiind nesustenabilă şi trebuie redusă pe termen mediu”, a mai spus Jaeger.
INFLAŢIE ŞI DOBÎNZI. Banca Naţională a României (BNR) ar trebui să continue să consolideze politica monetară, prin întărirea dobînzii-cheie, consideră Albert Jaeger. El a adăugat că FMI se aşteaptă ca, începînd din 2009, inflaţia să se încadreze în intervalul ţintit de BNR. “Credem că există şanse ca inflaţia să intre în intervalul ţintit de BNR, dacă vor fi luate măsuri monetare şi fiscale adecvate. Credem că inflaţia va reveni în interval în 2009”, a adăugat Jaeger. FMI estimează pentru sfîrşitul acestui an o inflaţie de 6,5%, cu 0,2 puncte procentuale peste nivelul prognozat în urmă cu cîteva săptămîni. Reprezentantul FMI este de părere că BNR a răspuns la creşterea inflaţiei prin majorările succesive de dobîndă în ultimele luni. Printre alte măsuri pe care FMI le recomandă băncii centrale să le aibă în vedere, Jaeger a menţionat monitorizarea atentă a nivelului lichidităţii în piaţă şi înăsprirea condiţiilor de creditare, în special către sectorul imobiliar.
Reforme. România a înregistrat anul trecut o încetinire a reformelor structurale, element esenţial pentru menţinerea creşterii economice, a mai spus Jaeger. “Analiza FMI arată că România este în urma celor mai multe noi state membre ale UE, mai ales în ceea ce priveşte anumite aspecte legate de mediul de afaceri, precum obţinerea licenţelor sau plata impozitelor”, a spus Jaeger.
Politica fiscală a României ar trebui elaborată pe un termen mai lung, nu de la o zi la alta, aşa cum se face în prezent, recomandă reprezentanţii FMI. “Politica fiscală trebuie elaborată pe un termen mai lung, nu de la o zi la alta, iar autorităţile ar trebui să se concentreze pe bugetul din 2009, nu pe cel din 2008”, a precizat Jaeger.
VENITURI. Bugetul aferent acestui an include venituri programate prea optimiste, iar apropierea alegerilor prezintă riscul ca deficitul bugetar să depăşească nivelul programat, consideră Jaeger. “Politica fiscală aferentă anului trecut a fost expansionistă. Recomandăm o ţintire a deficitului de sub 2%. Autorităţile au luat deja măsuri pentru reducerea deficitului prin rectificările efectuate, dar mai este loc de scădere”, a spus Jaeger. Reprezentantul FMI atrage atenţia că Guvernul trebuie să reziste propunerilor de reducerea a veniturilor sau de creştere a cheltuielilor bugetare.
Fondul pleacă din România
Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-ar putea închide biroul regional din România, ca parte a unui proces mai amplu de reorganizare, deşi BNR a propus ca, pentru diminuarea cheltuielilor, reprezentanţa să revină în sediul băncii centrale, au declarat surse apropiate instituţiei. “FMI închide birourile din ţările în care nu are programe, ca parte a procesului de restructurare. Biroul de la Bucureşti este unul dintre cele propuse pentru închidere, însă mai trebuie stabilite o serie de detalii”, au precizat sursele citate. Pentru menţinerea biroului din România, BNR a propus ca reprezentanţa să revină în sediul băncii centrale. Închiderea biroului nu a fost încă decisă, acesta putînd rămîne deschis pînă la începutul anului viitor. Potrivit surselor, Fondul ar putea închide toate reprezentanţele din Europa Centrală şi de Est, cu excepţia celei din Varşovia, care va deveni birou regional. FMI va păstra o serie de birouri, precum cele din Moldova şi Macedonia, ţări în care Fondul desfăşoară încă programe.
Biroul regional FMI pentru România şi Bulgaria a fost înfiinţat în septembrie 2006, pînă atunci reprezentanţa de la Bucureşti avînd competenţe exclusiv pentru România. Conform datelor prezentate pe propriul web-site, obiectivul central al biroului regional constă în îmbunătăţirea capacităţii Fondului de a-şi desfăşura funcţia de supraveghere, activitate principală a FMI în România şi Bulgaria, ulterior integrării în UE a celor două state.