x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FMI, strange latul

FMI, strange latul

14 Apr 2004   •   00:00

Romania va incheia un acord de tipul stand-by cu FMI pe o perioada de trei ani. Acordul nu va presupune trageri de bani decat in situatii de urgenta, ne-au declarat ieri surse din Ministerul Finantelor Publice.

Se pare ca Fondul a renuntat la ideea mai veche de a incheia un acord de tipul precautionary stand-by pentru ca acesta permite autoritatilor romane o relaxare mai mare a politicilor monetare si fiscale. Ideea a venit din partea reprezentantilor Uniunii Europene, care au sugerat autoritatilor romane si expertilor Fondului Monetar International sa monitorizeze mult mai strict economia romaneasca pana la data aderarii, estimata pentru anul 2007.

CONSTRANGERI. Noul acord va impune Romaniei constrangeri severe: un deficit bugetar sub 3%, un deficit de cont curent sub 5,5% din PIB, reducerea deficitului balantei publice (deficitul bugetar si cel cvasifiscal) cu 1,25% din PIB. Cifre mai exacte nu se cunosc, Mihai Tanasescu, ministrul de Finante, se va deplasa in curănd la Washington, acolo unde se vor discuta amanuntele acestui nou acord. Institutia europeana doreste ca autoritatile romane sa incheie cu FMI un acord mult mai dur, care sa garanteze ca economia romaneasca functioneaza la parametrii doriti pana la data aderarii.

FALIMENTE. De incheierea acestui acord depinde si obtinerea, in aceasta toamna, a statutului de economie de piata functionala, fara de care tara noastra ar avea mari probleme in privinta respectarii calendarului de aderare. Prin urmare, Guvernul a cerut Parlamentului sa urgenteze aprobarea Legii falimentului, lege fara de care este greu de vorbit despre o economie functionala. Multe intreprinderi care produc numai pierderi functioneaza cu subventii de la stat, dar conditiile dure ale noului acord vor inchide robinetul subventiilor. Totodata, politica salariala va fi mult mai stricta.

Daniela Ivan

×
Subiecte în articol: economic