x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FMI vrea să privatizăm Tarom, CFR Marfă, Electrica, Oltchim şi viitoarele Complexuri Oltenia şi Hunedoara

FMI vrea să privatizăm Tarom, CFR Marfă, Electrica, Oltchim şi viitoarele Complexuri Oltenia şi Hunedoara

de Daniel Ionaşcu    |    Daniela Ivan    |    25 Oct 2011   •   16:04
FMI vrea să privatizăm Tarom, CFR Marfă, Electrica, Oltchim şi viitoarele Complexuri Oltenia şi Hunedoara

Tarom, CFR Marfa, cele trei distributii Electrica ramase in portofoliul statului sI noile complexuri energetice formate din fuziunea termocentralelor de stat cu minele de carbune ar putea fi vandute unor investitori straini in perioada urmatoare dupa ce Fondul Monetar International (FMI) si-a schimbat pozitia sI insista pe privatizari complete in dauna unor listari bursiere.

Decizia vine dupa ce criza datoriilor a afectat puternic apetitul investitorilor iar bursele mondiale au scazut puternic din vara pana acum. Mai mult, statul nu a putut vinde la pretul pietei cei 9,84% din Petrom, cea mai mare sI mai profitabila companie de stat, in conditiile in care conditiile erau mult mai bune acum cateva luni. Discutiile se vor purta pornind de la companiile incluse in scrisoare de intentie trecuta. Aici erau trecute Tarom, de la care urma sa se listeze 20%, sau CFR Marfa, cu acelasi procentaj. Insa ambele companii sunt pe pierdere sI cu greu ar putea avea succes pe bursa in conditiile in care sunt nerestructurate. Tarom a inregistrat anul trecut pierderi de 332,5 milioane de lei, in vreme ce la CFR Marfa s-au ridicat la 535,2 milioane de lei iar datoriile sunt de 1,45 miliarde de lei. De asemenea, FMI va cere sI Complexul Energetic Oltenia sI Complexul Energetic Hunedoara, ce vor lua fiinta in perioada urmatoare, aceasta fiind prima privatizare in zona productiei de energie. Jurnalul National a scris saptamana trecuta ca FMI vrea vanzarea acestor colosi privati iar Ministerul Economiei a confirmat ca acesta este un scenariu discutat cu creditorii internationali. Complexul Oltenia va fi format din fuziunea complexurilor energetice Turceni, Rovinari sI Craiova, plus producatorul de lignit SNLO. Noul gigant va produce anual 40-45% din electricitatea din Romania sI va avea aproape 20.000 de angajati. Complexul Hunedoara va fi format din termocentralele Deva sI Paroseni sI patru mine de huila din Valea Jiului. FMI mai cere sI privatizarea celor trei filiale de distributie ale Electrica, plus Electrica Furnizare – ce va fi formata din fuziunea filialelor de furnizare . Tot anul viitor se va vinde pe bucati Electrica Serv, unitatea de mentenanta. FMI nu se va opune nici daca statul va include pe lista sI companii considerate strategice, precum Hidroelectrica, Nuclearelectrica sI Romgaz.

O alta companie unde se insista, de aceasta data din partea Comisiei Europene, este Oltchim. Joaquin Almunia, comisarul european pentru Concurenta, conditioneaza conversia datoriilor catre stat in actiuni de o vanzare totala a cotei ce ar urma sa fie detinuta de stat. Ministerul Economiei detine acum 54,8%, dar dupa conversia datoriilor va ajunge la peste 80%. CE vrea ca statul sa iasa total din actionariatul combinatului. Programul de listare a 9,84% din Petrom sI cate 15% din Transgaz, Transelectrica sI Romgaz continua sI el. Si pentru Nuclearelectrica si Romgaz sunt programate oferte publice initiale in pachete de cate 10%, la presiunile Fondului Proprietatea.

FMI se va mai concentra sI pe “liberalizarea' preturilor la electricitate sI gaze. Companiile de utilitati spun ca “trebuie sa ne asteptam la o crestere cu doua cifre a preturilor gazelor si electricitatii', a afirmat ieri Frank Hajdinjak, presedintele Asociatiei Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE), si presedinte al E.ON Romania.
Delegatia FMI a venit in Romania, pentru cea de-a treia misiune de evaluare a acordului, cu dorinta de a reevalua prognoza de crestere ca urmare a socului negativ venit din Europa. Adevarata provocare este legata de gasirea celor mai bune solutii pentru incadrarea in deficitul bugetar de 3% din PIB.

Una dintre pistele de unde se poate taia sunt cheltuielile cu sanatatea. Statistica arata ca Romania are in spitale mai multe paturi/ cap de locuitor decat media europeana, prin urmare aici este un punct cheie unde cei de la FMI ar putea cere guvernului sa mai faca economii. Si la capitolul investitii se pot face reduceri. Acestea pot fi mentinute ca procent din PIB , daca nu vor mai fi finantate de la buget, ci din fonduri europene. “Vreau sa stiti ca investitiile, fondurile europene si locurile de munca reprezinta prioritatea bugetului de stat pentru anul 2012', a spus Boc. Premierul a mai spus ca Guvernul Romaniei are in vedere cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene la 20 la suta. Acum se afla la 14%. “Pe fondurile europene exista in momentul de fata in implementare 14 miliarde de euro, care se afla in faza de lucru. Obiectivul Guvernului este ca in 2012 rata de absorbtie sa depaseasca 20 la suta', a adaugat Boc.

Reducerea arieratelor este o alta idee pe care insista cei din delegatia FMI, mai ales ca pana acum nu s-a reusit efectuarea pasilor necesari in vederea restructurarii companiilor de stat si a privatizarilor.

×