x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fondul Proprietatea ar putea avea 20%-30% din acţiuni pe Bursă până la finele anului

Fondul Proprietatea ar putea avea 20%-30% din acţiuni pe Bursă până la finele anului

06 Feb 2008   •   00:00

Fondul Proprietatea va fi listat la Bursa de Valori Bucureşti până la sfârşitul lui 2008, potrivit lui Emanoil Neguţ, preşedintele Consiliului de Supraveghere a Fondului. El a reafirmat că data de listare prevăzută este tot luna decembrie a anului în curs.



Fondul Proprietatea va fi listat la Bursa de Valori Bucureşti până la sfârşitul lui 2008, potrivit lui Emanoil Neguţ, preşedintele Consiliului de Supraveghere a Fondului. El a reafirmat că data de listare prevăzută este tot luna decembrie a anului în curs. Neguţ a mai precizat că Ministerul Economiei şi Finanţelor ar putea să scoată la vânzare un pachet cuprins între 20% şi 30% din capitalul Fondului Proprietatea, pentru listarea la BVB, dar nu s-a luat încă o decizie finală în acest sens. Conform lui Neguţ, procentul listat trebuie astfel dimensionat încât să creeze o lichiditate corespunzătoare.
Potrivit calendarului de listare prezentat miercuri, până la finele lunii martie Guvernul va stabili cota oferită în oferta publică de vânzare a acţiunilor Fondului Proprietatea. Ulterior, condiţiile de lansare şi derulare a ofertei publice pentru listarea la BVB vor fi stabilite prin hotărâre de guvern în lunile mai- iunie, iar administratorul de fond va fi selectat în iulie 2008 de o comisie formată prin decizia premierului.
Întrebat despre diferenţele dintre termenul avansat în conferinţă şi cel anunţat în comunicat, Neguţ a spus că Fondul va fi pregătit încă din luna iunie să selecteze administratorul, însă procesul ar putea fi concretizat cel mai târziu în octombrie din cauza perioadei de concedii din vară.
Tot până la sfârşitul lunii iulie vor fi selectate atât intermediarul pentru listare, cât şi banca depozitară/custodele, vor fi emise reglementările specifice ale Comisiei Naţionale de Valori Mobiliare (CNVM) şi va fi pregătită documentaţia de înregistrare la CNVM şi la Bursă. În acelaşi interval vor fi elaborate prospectele de înregistrare la CNVM şi de listare şi va fi pregătită camera de date pentru listare.
Neguţ a precizat că 37 de societăţi sunt interesate să administreze Fondul, iar numărul lor ar putea creşte.
Fondul Proprietatea a iniţiat o licitaţie pentru alegerea evaluatorului, în paralel derulându-se şi un proces de selecţie a consultantului financiar.
Costurile operaţiunilor pentru listare, inclusiv cele pentru organizarea licitaţiilor sunt estimate la 15 milioane de euro.

×
Subiecte în articol: economic