x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fondul Proprietatea “disciplinează” statul cu procese privind donaţia Romgaz

Fondul Proprietatea “disciplinează” statul cu procese privind donaţia Romgaz

de Daniel Ionaşcu    |    15 Noi 2011   •   16:21

Fondul Proprietatea va continua actiunile in justitie impotriva “donatiei' de 400 de milioane de lei efectuata de catre Romgaz catre bugetul statului, inclusiv impotriva membrilor Consilului de Administratie, a anuntat azi compania in rezultatele sale financiare.

In document Fondul Proprietatea mentioneaza ca acesta deruleaza aceste actiuni “cu scopul de a constientiza importanta guvernantei corporative si a imbunatati nivelul sau la standarde acceptabile'.

FP i-a dat in judecata in martie pe membrii CA care au aprobat donatia catre buget, si anume Ioana Apan, Marcel Adrian Piteiu, Ionica Raicu si Mihai Busuioc. In data de 13 octombrie, FP a anuntat intr-un raport bursier ca a contestat la Curtea de Apel Alba Iulia decizia instantei prin care a fost respins recursul impotriva hotararii AGA. Printre argumentele invocate in solicitarea recursului a fost ca obiectivul companiilor este de a avea o “activitate lucrativa generatoare de profit, si nu acela de a face donatii'. Fondul considera ca donatia incalca drepturile actionarilor la profitul companiei si creeaza un prejudiciu pe termen mediu si lung.

Tribunalul Sibiu a respins, in ianuarie, cererea formulata de FP impotriva Romgaz Medias privind anularea deciziei AGA, iar Fondul a facut recurs la Curtea de Apel Alba Iulia. Recursul a fost respins in 2 iunie.

FP a trimis recent in justitie si membrii consiliului de administratie ai Hidroelectrica considerand ca acestia au prejudiciat compania prin aprobarea unui contract de furnizare a energiei catre ArcelorMittal Galati la un pret mai mic decat pretul pietei. Contractul a fost aprobat in luna decembrie 2010 de Tudor Serban (presedintele CA), Mihai David (membru CA si fost director general), Ionica Raicu (mebru CA) si Florentina Constantinescu (membru CA).

Cererea de chemare in judecata a fost inregistrata marti la Tribunalul Bucuresti, potrivit unui comunicat al FP transmis joi Bursei de Valori Bucuresti.

×