x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fondul Proprietatea vrea privatizarea energiei ieftine

Fondul Proprietatea vrea privatizarea energiei ieftine

de Daniel Ionaşcu    |    22 Noi 2011   •   21:00

Mentinerea companiilor mari din energie precum Hidroelectrica si Nuclearelectrica in proprietatea statului este in detrimentul pietei si al acestor societati, a declarat ieri Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea.

'Potentialul companiei Hidroelectrica nu este reflectat in rezultatele acesteia, iar pretul mediu practicat de Hidroelectrica este mult mai scazut decat cel practicat de alti ju­ca­tori. Hidroelectrica are un tarif de ope­rare mai mare decat toti ceilalti, ast­fel ca marjele sunt mai reduse. Nu­clearelectrica este al doilea pro­du­cator de electricitate din portofoliu. Mentinerea acestor societati in mana statului este in detrimentul pietei si a acestor companii', a afirmat el.

Romania si-a asumat in acordul cu FMI listarea a cate 10% din ac­tiu­ni­le celor doua companii. Hidroelectrica se afla acum intr-o situatie foarte de­licata din cauza secetei si a acor­da­rii de energie mult peste productia sa anuala. Nuclearelectrica are o alta problema: livreaza prea multa electricitate catre populatie, astfel ca ii ramane foarte putina energie care sa fie vanduta pe piata. Ca atare, face un profit foarte mic. Ambele compa­nii au proiecte mari de realizat, pentru care nu au finantare. Hidroelectrica trebuie sa realizeze centrala pe pompaj de la Tarnita, investitie de un miliard de euro. In plus, Romania discuta de mai multa vreme cu Bulgaria pentru o noua hidrocentrala pe Dunare, in zona Turnu Magurele-Nikopole, proiect de 8 miliarde de euro. Nuclearelectrica detine 84% din proiectul de 4 miliarde de euro al reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda.

×
Subiecte în articol: economia