x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fonduri europene - Miliarde de cheltuit

Fonduri europene - Miliarde de cheltuit

de Iohanna Onaca Purdea    |    16 Noi 2006   •   00:00
Fonduri europene - Miliarde de cheltuit

Romania va avea de cheltuit peste 30 de miliarde de euro in urmatorii sapte ani, din care 19,6 miliarde provin din fondurile structurale si de coeziune alocate de Uniunea Europeana in perioada 2007-2013.

Fonduri europene - Miliarde de cheltuit Romania va avea de cheltuit peste 30 de miliarde de euro in urmatorii sapte ani, din care 19,6 miliarde provin din fondurile structurale si de coeziune alocate de Uniunea Europeana in perioada 2007-2013. Restul banilor provine din platile care mai sunt de facut in cadrul programelor de preaderare PHARE, ISPA si SAPARD. "Fondurile europene inseamna pentru Romania mult mai putin decat ne putem inchipui. Sumele efective pentru un anumit tip de program sunt de fapt limitate. Efortul suplimentar va fi facut eventual de la bugetul de stat", a declarat ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu. Potrivit acestuia, in perioada 2009-2010 va exista un varf al nivelului sumelor pe care Romania le va primi de la UE, intre cinci si sapte miliarde de euro.

ABSORBTIE. Primele licitatii pentru contractarea fondurilor postaderare vor avea loc dupa aprobarea programelor operationale, cel mai devreme in luna iunie sau iulie 2007. "Documentele pe baza carora putem sa incepem organizarea licitatiilor nu pot fi inca trimise la Bruxelles. Suntem stat nemembru. Data depunerii este dupa 1 ianuarie 2007. Avem consultatii pe fiecare domeniu cu reprezentantii Comisiei Europene, programele operationale urmand sa fie trimise la inceputul lunii ianuarie", a spus ministrul Finantelor. El a precizat ca in, domeniul agriculturii, este in curs de modificare tipul de program la nivel european, iar modelul nu este inca disponibil. Romania va reusi sa absoarba 90% din fondurile de coeziune si din cele destinate politicilor agricole si 85% din celelalte fonduri, a mentionat ministrul. In primul an de dupa aderare, Romania va trebui sa contribuie la bugetul comunitar cu circa un miliard de euro, suma prevazuta in bugetul pe anul 2007. La Trezorerie va fi infiintat un cont prin care vor fi realizate anticipat platile, banii primiti de la Uniunea Europeana urmand sa intre in acest cont.

×
Subiecte în articol: economic