x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fonduri nerambursabile pentru muzeele din Mehedinţi

Fonduri nerambursabile pentru muzeele din Mehedinţi

13 Aug 2009   •   00:00

Consiliul Judeţean (CJ) Mehedinţi este beneficiarul unui fond nerambursabil european de circa 12 milioane euro, sumă cu care se va reabilita o parte din vestigiile istorice ale Muzeului Regiunii "Porţile de Fier".



Preşedintele CJ Mehedinţi, Marius Bălu, spune că aceşti bani, câştigaţi prin promovarea unui proiect cultural ambiţios, vor fi utilizaţi pentru reconstituirea castrului roman Drobeta, a termelor romane şi a piciorului podului lui Apollodor din Damasc, astfel încât, în maximum trei ani, acestea să fie introduse în circuitul turistic internaţional. "De asemenea, clădirea muzeului, aflată pe lista imobilelor de patrimoniu naţional, care adăposteşte vestigii unice în lume, va fi modernizată", a precizat Bălu, citat de Agerpres.

Cu acelaşi prilej se va amenaja şi un amfiteatru cu vedere spre Dunăre, unde se vor organiza spectacole de epocă sau de teatru, diferite alte activităţi culturale. În incinta Muzeului Regiunii "Porţile de Fier" se află ruinele primei cetăţi de piatră ridicată în Dacia (103 - 105 d.Hr.), castrul roman de apărare care a adăpostit 500 de soldaţi ce asigurau paza podului de peste Dunăre. Fundaţiile celor patru porţi laterale, cu locuinţe, cazărmi, depozite de arme, străduţe, clădirea pretorului, unde a poposit însuşi împăratul Traian în iarna anului 105, au fost refăcute de Constantin cel Mare.

Muzeul Regiunii "Porţile de Fier" a fost fondat în 1912 de profesorul Alexandru Bărcăcilă. În secţiile sale se află peste 100.000 de exponate, din care 50.000 numai de istorie. Dintre acestea, senzaţional este un Homo Sapiens în vârstă de 8.000 de ani, descoperit în situl arheologic din Schela Cladovei, localitate intrată în componenţa municipiului Drobeta Turnu Severin. Media anuală a vizitatorilor este de 55.000 de turişti.

×
Subiecte în articol: economic