PSD şi PD-L au căzut ieri de acord, în cadrul şedinţei coaliţiei, asupra unui pachet de 32 de măsuri anticriză care vor intra în vigoare de la 1 septembrie. Se va renunţa la impozitul minim începând de anul viitor, dar nu se va crea un fond naţional pentru locuinţe cu chirie pentru tineri. Fiecare partid îşi asumă paternitatea a 85% din planul anticriză.
Liderul PSD, Mircea Geoană, a precizat că din cele 32 de măsuri convenite de partenerii de la guvernare, 15 privesc stimularea economică, 9 se referă la creşterea veniturilor bugetare, 6 au în vedere raţionalizarea cheltuielilor bugetare şi două vizează creşterea lichidităţii monetare în sectorul bancar.
Printre măsurile privind stimularea economiei, Geoană a enumerat scheme de ajutor de stat pentru IMM-uri, având în vedere susţinerea acestora pentru plata datoriilor şi pentru investiţii; susţinerea producţiei pentru export, prin garanţii şi contragaranţii; credit fiscal pentru renovarea clădirilor; scutirea de impozit a profitului reinvestit în economia reală; folosirea clauzelor de contract pe comerţul de tip off-set pentru realizarea de investiţii, în special pentru zona industriei agro-alimentare; instituirea unui plafon până la care tinerii cu venituri modeste vor avea o scutire de impozite, utilizarea instrumentelor şi scrisorilor bancare ca şi garanţie de bună execuţie pentru societăţile în domeniul construcţiilor; dezvoltarea unui proiect naţional de investiţii de mediu şi irigaţii şi continuarea programului pentru renovarea şi dezvoltarea satelor din fonduri europene.
RABLA SE EXTINDE
Printre măsurile referitoare la creşterea competitivităţii economice anunţate de liderul PSD ieri se numără: extinderea programului Rabla pentru tractoare şi alte utilaje agricole începând cu 1 ianuarie 2010; extinderea programului Rabla pentru persoane juridice de la 1 septembrie 2009; majorarea capitalului social al fondului de garantare a creditului rural; modificarea Legii investiţiilor prin scăderea plafonului de aplicare a stimulentelor fiscale pentru investiţii directe de la 50 de milioane de euro la 10 milioane de euro.
Geoană a mai spus că, în plus faţă de propunerile iniţiale ale PSD şi PD-L, s-a adoptat o măsură privind înfiinţarea unui program naţional pentru drumuri judeţene, pentru a produce efecte multimplicatoare la nivelul economiei. Dintre măsurile de creştere a veniturilor bugetare, Geoană a enumerat eliminarea impozitului minim de la 1 ianurie şi înlocuirea acestuia cu un impozit forfetar pentru activităţile unde evaziunea fiscală este greu de evaluat, în special în zona restaurantelor şi a activităţilor conexe.
SCUTIRE DE IMPOZIT LA DEPOZITE
Măsurile care privesc creşterea lichidităţilor în sectorul bancar sunt: scutirea temporară de impozit a dobânzii aferente sumelor aflate în bănci la persoane fizice; o emisiune de eurobonduri, făcută de Ministerul Finanţelor, urmând ca cei o jumătate de miliard de euro să fie dirijaţi exclusiv către investiţii. Geoană a arătat că propunerea PSD privind construirea a 50.000 de locuinţe sociale total echipate pentru tinerii cu venituri modeste nu a fost agreată însă PSD nu va renunţa la ea. Pe de altă parte, PSD s-a împotrivit adoptării propunerii PD-L privind eliminarea contractului colectiv de muncă.
Şi liderii PD-L îşi asumă planul anticriză. "Eronat. Vedeţi cum se contrazice:
«Nu vreau paternitate, dar 80% sunt ale noastre». E mai puţin important. Dacă domnul Geoană ar fi dorit cu adevărat acest lucru, nu ieşea cu acel pachet insuficient fundamentat din punctul meu de vedere - de 24 de măsuri din care au rămas puţine", a spus Videanu despre Geoană.
•15 măsuri de stimulare economică
• 9 modalităţi de creştere a veniturilor la buget
• 6 metode de raţionalizare a cheltuielilor
• 2 măsuri de creştere a lichidităţii în sectorul bancar
Citește pe Antena3.ro