x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FP debutează la bursă

FP debutează la bursă

24 Ian 2011   •   20:04

Primele tranzacţii cu Fondul Proprietatea vor avea loc astăzi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), la aproape şase ani de la crearea acestuia ca instrument de despăgubire a celor cărora regimul comunist le-a confiscat bunurile.

Fondul are o valoare de 3,6 mi­liarde de euro şi deţineri la cele mai valoroase companii româneşti:  Petrom – 891 milioane de euro, Hidroelectrica – 767 milioane de euro, şi Romgaz – 291 milioane de euro. Fondul are participaţii şi la Transgaz, Transelectrica, filialele Electrica, Alro, Romaero sau distribuţiile de gaze privatizate E.ON şi Gaz de France.

În urma listării, FP va creşte va­loarea de piaţă a BVB cu circa 15%, valoarea acţiunilor locale cu apro­ximativ o treime, iar volumul de free-float cu 80%, potrivit unei analize publicate pe un blog al Financial Times. Ultimele tranzacţii pe piaţa gri cu acţiuni ale Fondului au fost rea­li­zate la 0,52 lei pe unitate, astfel în­cât există potenţial de creştere a acestora, având în vedere că titlurile sale sunt foarte dorite. Potrivit Raiffei­sen, una dintre băncile care interme­diază listarea, riscurile politice justifică aplicarea unei reduceri de 20% la activele nete estimate ale Fondului. Astfel, am putea calcula că Fondul ar avea o valoare reală de 2,7 mi­liarde de euro, ceea ce înseamnă un preţ al acţiunilor 0,96 lei pe unitate.

Ministerul Finanţelor deţinea 38,88% din titluri la finele lui 2010, iar celelalte erau în portofoliile a 175 de companii şi fonduri de investiţii (19,49%) şi a 5.196 de persoane fi­zice (41,63%).

×