x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Franks după demisia lui Boc: acordul cu România va continua

Franks după demisia lui Boc: acordul cu România va continua

de Daniela Ivan    |    05 Feb 2012   •   21:00
Franks după demisia lui Boc: acordul cu România va continua

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat dupa demisia premierului Emil Boc ca se asteapta ca acordul cu Romania sa continue. El a mai apreciat ca toate partidele sunt constiente si ca se asteapta ca orice schimbare de Guvern sa nu duca la iesirea din program. 'Nu vad nici un motiv pentru care acest eveniment ar avea vreun impact asupra acordului. Ne asteptam ca acordul sa continue', a declarat Franks pentru Reuters. Seful FMI a declarat duminica la conferinta de presa de la finalul celei de a patra misiuni ca se asteapta ca orice nou Guvern, inainte sau dupa alegeri, sa continue sa aplice reformele convenite in cadrul acordului cu institutiile financiare internationale.

'In discutiile cu partidele de opozitie au avut cateva idei foarte bune. Am asteptari foarte bune ca politicienii responsabili si toate partidele sa inteleaga pe deplin nevoia de continuare a acestor reforme. O schimbare de Guvern nu ar trebui sa duca la schimbarea politicilor care asigura stabilitatea economica castigata in ultimii ani', a spus Franks.

De rezolvat urgent
Noul Guvern va avea o misiune grea de indeplinit, avand in vedere ca o serie de subiecte fierbinti au ramas sa fie discutate la urmatoarea misiune a Fondului, programata pentru sfarsitul lunii aprilie – inceputul lunii mai. Cea mai mare provocare pe care o mosteneste noul Guvern este sa gaseasca surse de finantare pentru majorarea salariilor si pensiilor in conditiile mentinerii deficitului bugetar cash la 1,9% din PIB. Jeffrey Franks a spus ca nu este o misiune usoara, avand in vedere ca in bu­get nu exista loc. 'Reducerea deficitului bugetar de la 4,2% din PIB in 2011 la 2,1% din PIB in 2012 si cresterea economica slaba vor lasa insa putin spatiu pentru initiative noi in cursul anului', a declarat Franks.

O alta problema fierbinte este legea sanatatii, cea care a adus oamenii in strada si a dus la demisia Guvernului. Reprezentantii FMI sustin ca sistemul de sanatate din Romania este defect si trebuie schimbat. Au acordat un termen de sase luni pentru ca opinia publica sa se acomodeze cu ideea coplatii. 'Inteleg ca este nevoie de timp pentru discutarea acestei probleme, trebuie sa se tina cont de parerea populatiei, insa actualul sistem de sanatate nu mai poate continua sa functioneze in acest fel', a spus Franks.

Chiar daca au inceput restructurarile in intreprinderile de stat este nevoie de reforme accelerate pentru a deveni mai eficiente. Cea mai grea misiune, cea de vanzare a unor pachete minoritare sau majoritare de actiuni intr-o serie de societati si introducerea managementului privat, va reveni tot noului Guvern. Potrivit Memorandumului Tehnic convenit cu FMI, companiile Posta Romana, CFR Marfa, Oltchim sau TAROM ar fi trebuit sa beneficieze de management privat pana la sfarsitul lunii ianuarie 2012.

FMI a convenit cu actualul Gu­vern parametrii-cheie ai itinerariului de parcurs catre dereglementarea pre­turilor in domeniul electricitatii. Preturile pentru consumatorii industriali vor fi eliminate treptat pana la fi­nele anului 2013, iar pentru po­pu­latie vor fi ajustate gradual, urmand sa ajunga la nivelul de piata in anul 2017, si nu in 2015, cum se convenise initial. La gaze, actualul Guvern ar trebui sa intocmeasca o foaie de parcurs pana in aprilie. Gu­vernul va mosteni un buget su­praevaluat la capitolul venituri, care va genera o lipsa de bani mai, ales in conditiile scaderii prognozei de crestere economica de la 1,8%-2,3% la 1,5%-2%, din cauza recesiunii estimate in zona euro si a deteriorarii conditiilor de pe pietele internatio­nale.

Demisia lui Boc nu va duce la cresterea costurilor de finantare
Depunerea mandatului Guvernului condus de Emil Boc nu este motiv de crestere a costurilor de finantare ale Romaniei, atat timp cat va exista continuitate in privinta cooperarii cu FMI si Comisia Europeana si a consolidarii fiscale, considera analistul Juraj Kotian de la Erste Bank. 'Mediul politic local este influentat semnificativ de presedinte, care este devotat ferm cooperarii cu FMI si Comisia Europeana, care, alaturi de continuitatea procesului de consolidare fiscala, sunt cei mai importanti factori pentru piete', a spus Kotian. Acesta a mai precizat ca instalarea unui Guvern de tehnocrati la Bucuresti ar presupune un sprijin mai larg in Parlament si ar reduce tensiunile politice, insa pentru piete este mai importanta continuitatea politicilor dupa alegerile din toamna.

Erste anticipeaza ca Ministerul Finantelor va incerca din nou in acest an sa atraga bani de pe piata americana prin titluri cu maturitatea pe termen lung. Erste estimeza ca BNR va mentine dobanda-cheie la nivelul actual de 5,5% pe parcursul intregului an, in timp ce cursul de schimb se va situa in jurul pragului de 4,35 lei/euro, estimeaza analistii Erste Group. BNR a calculat astazi un curs de 4,3420 lei/euro, in usoara scadere fata de vineri.

×