x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Franks: România se îndreaptă către furtună

Franks: România se îndreaptă către furtună

de Daniela Ivan    |    30 Ian 2012   •   11:46
Franks: România se îndreaptă către furtună

Romania este ca o corabie care a scapat cu bine dintr-o furtuna, a facut ceva raparatii, dar se indreapta catre o alta, a spus seful FMI in Romania, Jeffrey Franks. Acesta a facut o analiza a rezultatelor masurilor luate pana acum de catre Guvern si a apreciat ca "nu toti banii s-au intors acolo unde era nevoie".

"Romania cheltuieste prea mult pe asistenta sociala. Trebuie eliminate pensiile pentru cei care nu au dezabilitati, au fost descoperite sume cheltuite fraudulos.", a spus Franks. Acesta a mai adaugat ca

"Ministerul Muncii a mai lucrat si asupra consolidarii programelor sociale. Atunci cand beneficiile sunt date pentru toti, banii merg si spre cei bogati si sunt risipiti". Asa ca seful FMI a recomandat ca Romania sa redirectioneze fondurile din domeniul asistentei sociale doar catre cei saraci si sa se concentreze pe cei care au intr-adevar nevoie.

"Sunt nori deasupra Europei" iar Romania trebuie sa navigheze prin aceste ape", a spus seful misiunii FMI in Romania. Instabilitatea pietei financiare "se traduce in pedepse severe" pentru tarile Uniunii Europene, iar Romania trebuie sa evite aceste politici economice instabile. Sunt si vesti bune si vesti proaste privind viitorul, a mai spus Franks.

"S-a reintors cresterea economica, avem patru trimestre consecutive de crestere economica, se pare ca si ultimul trimestru din 2011 va reprezenta o crestere economica de 2,5%, mai mult decat estimasem si ne asteptam ca si in 2012 sa fie o crestere pozitiva", a spus Jeffrey Franks. Acesta a mai apreciat ca o veste proasta este insa ca aceasta crestere este insuficienta pentru a imbunatatii standardul de viata al romanilor. 1,5 sau 2,5% este mai bine decat nimic, dar nu este suficient. Este nevoie de o crestere suplimentara. In opinia sefului FMI in Romania sunt inca probleme foarte mari care impiedica cresterea, pentru revenire. Astfel, locurile de munca sunt insuficiente fata de nevoile romanilor, fiind inregistrate foarte mari probleme in domeniul tinerilor si a celor mai in varsta. Franks a sustinut ca in Romania este nevoie de politici care sa genereze crestere economica si majorare de salarii, fiind necesara o imbunatatire a sistemului de invatamant. "In Romania nu se pune problema ca oamenii nu lucreaza bine sau ca nu vor sa munceasca, ci este vorba de absenta oportunitatilor din domeniul pietei muncii, in paralel cu existenta unei productivitati scazute. Exista sectoare de activitate, cum ar fi agricultura sau anumite sectoare neoficiale, unde e nevoie de o crestere a productivitatii muncii. In paralel, e nevoie de imbunatatirea sistemului de invatamant, pentru a asigura pregatirea corespunzatoare a tinerilor care urmeaza sa se angajeze. Politicile macroeconomice trebuie sa se axeze pe investitii care sa duca la cresterea productivitatii, in paralel cu alocarea unor fonduri importante pentru dezvoltarea resursei umane", a declarat Jeffrey Franks.

×