Premieră pentru Fiscul român, care a reuşit să vândă două hoteluri din Neptun ale fraţilor Micula, unii dintre cei mai mari datornici la bugetul de stat. Tranzacţia este spectaculoasă şi prin numele cumpărătorilor: Mohammad Murad, cel mai mare investitor din turismul autohton şi Ion Dumitrache, “jumătatea” fostului ministru Felix Stroe şi tatăl unui deputat PSD. Avem de-a face, practic, cu o tranzacţie între multi-milionari, toate personajele implicate aflându-se în topul celor mai bogaţi români.
ANAF a reuşit să vândă, la a patra licitaţie, imobilele deţinute de debitorii Romanţa Estival 2002 SA şi Prahova Estival 2002 SA, firme controlate de gemenii milionari Ioan şi Viorel Micula. Patrimoniul Romanţa Estival 2002 SA înseamnă hotelul Romanţa, cu un preţ de pornire al licitaţiei de 4.826.783 lei, un club de noapte de 190.348 lei, un restaurant de 1.112.405 lei şi terenul aferent, de aproape 2.400 metri pătraţi, cu un preţ de 2.381.600 lei. Preţurile nu conţin TVA şi au fost reduse cu 50% faţă de valoarea iniţială.
3,7 milioane de euro ar fi suma obţinută de Fisc prin vânzarea celor două hoteluri
Achizitor a fost Eurosantis SRL din Constanţa, firmă care deţine un lanţ de farmacii în urbea tomitană. La rândul său, Prahova Estival 2002 SA înseamnă hotelul cu cinci etaje Prahova, vândut cu 5.482.155 lei, preţ în care a intrat şi terenul aferent de aproape 4.700 metri pătraţi. Licitaţia a fost câştigată aici de United Business Solutions SRL din Bucureşti, firmă care administrează hotelurile Phoenicia, deţinute de omul de afaceri Mohammad Murad.
Statul a câştigat o bătălie din războiul cu Micula
Vânzarea celor două hoteluri din Neptun reprezintă una din rarele victorii ale statului român în războiul de uzură dus cu fraţii Micula, în condiţiile în care o singură firmă din cele peste 30 deţinute de afaceriştii orădeni are datorii la stat de o sută de milioane de euro. În 2016, fraţii Micula au câştigat un proces intentat României la ICSID, Curtea de Arbitraj de pe lângă Banca Mondială obligând statul român să le plătească despăgubiri de peste 200 de milioane de euro. Pe de altă parte, afacerea de pe litoral a fraţilor Micula este de-a dreptul bizară: cu mici excepţii, toate cele 12 hoteluri din staţiunile Neptun, Olimp şi Mamaia au mers în pierdere de la preluare, în 2002, până în prezent. Clădirile vechi şi de jumătate de secol nu au fost îngrijite, iar turiştii se pot “bucura” şi azi de lenjerii de pat şi mobilier din anii ’70 în hotelurile care au devenit etalon al mizeriei din turismul românesc.
În martie 2017, fraţii Micula au scos la vânzare 11 din cele 12 hoteluri de pe litoral, dar nu au găsit niciun cumpărător.
În iulie 2017, Ministerul Turismului a închis toate hotelurile milionarilor bihoreni din cauza serviciilor de proastă calitate oferite turiştilor, dar aceştia au atacat sancţiunea în instanţă. În paralel, unităţile hoteliere sunt executate silit şi de furnizori, după ce au ajuns să nu mai fie capabile să-şi plătească nici măcar utilităţile.
Dumitrache şi Stroe, baronii litoralului
Dacă despre Mohammad Murad, cel care a cumpărat hotelul Prahova, nu ar mai fi multe spus, libanezul fiind cel mai mare investitor din turismul românesc, ar merita amintite câteva lucruri despre Eurosantis SRL, farmacia care a achiziţionat de la ANAF complexul hotelier Romanţa. Unic asociat este Ion Dumitrache, fost consilier local şi judeţean PSD, partener de afaceri încă din anii’ 90 cu fostul ministru al Transporturilor Felix Stroe, liderul PSD Constanţa. Dumitrache şi Stroe au înfiinţat prima companie de taxi din Constanţa, deţin împreună mai multe hoteluri în oraş şi Mamaia, patronează un lanţ de farmacii, controlează un cotidian local şi sunt proprietarii Şantierului Naval Midia SA din Năvodari, unde îşi repară vasele Forţele Navale.
50 de milioane de euro este averea cumulată a nedespărţiţilor Felix Stroe şi Ion Dumitrache, doi dintre cei mai puternici oameni de la malul mării
Unul din angajaţii lor de la şantier, George Teşeleanu, a fost pus de PSD administrator la Aeroportul Internaţional “Mihai Kogălniceanu”, iar în mandatul de ministru al lui Felix Stroe a fost numit pe funcţii similare în Portul Constanţa şi Administraţia Canalelor Navigabile. Nu e nicio coincidenţă în faptul că acest George Teşeleanu este ginerele lui Ion Dumitrache, care şi-a făcut fata, pe Cristina Dumitrache, deputat PSD de Constanţa la al treilea mandat. Revenind la Eurosantis SRL, trebuie spus că aceasta a beneficiat de sute de contracte, în valoare de peste 1,5 milioane de euro, de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, instituţie din subordinea Consiliului Judeţean Constanţa, chiar în perioada în care patronul firmei, Ion Dumitrache, era şi consilier judeţean.