x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gălceava beculeţelor

Gălceava beculeţelor

de Daniela Ivan    |    14 Dec 2007   •   00:00

Consumul şi conexiunea fizică la reţeaua de alimentare a bradului Millennium din Piaţa Unirii sunt disputate de toate cele trei părţi implicate: Electrica Muntenia Sud, Metrorex şi Banca Portugheză.



Consumul şi conexiunea fizică la reţeaua de alimentare a bradului Millennium din Piaţa Unirii sunt disputate de toate cele trei părţi implicate: Electrica Muntenia Sud, Metrorex şi Banca Portugheză.


Metrorex susţine că bradul este alimentat din cablurile Electrica Muntenia Sud care străbat tunelurile de metrou, iar consumul este decontat de Primăria Bucureşti. Reprezentanţii Millennium Bank spun că energia provine tot de la Electrica, dar că este plătită de ei pe baza unui contract cu Primăria. In acelaşi timp, Electrica Muntenia Sud transmite că bradul este... legat la reţeaua Metrorex, iar costurile sunt trecute pe contorul regiei de transport.


CONTROVERSE.
"Electrica are echipamente prin tunelurile Metrorex. Bradul de la Unirii nu este alimentat din energia de la Metrorex, el este alimentat direct de la echipamentele celor de la Electrica. Metrorexul nu are nici o treabă cu bradul. Plata energiei furnizate se face separat, probabil de către primărie direct in conturile Electrica", a declarat Petre Mariana, directorul de comunicare al Metrorex. In schimb, potrivit unui comunicat al Electrica Muntenia Sud, "bradul este alimentat din instalaţia electrică de utilizare aparţinănd Metrorex".


PRECIZARE. Costul energiei electrice consumate de brad (circa 500-600 Kwh) este plătit de Banca Millennium, au declarat reprezentanţii băncii portugheze. Insă costul efectiv nu este precizat pe motiv că "este un cadou oferit romănilor, şi peste tot in lume cadourile sunt oferite fără a purta etichete care să arate căţi bani au fost cheltuiţi pe respectivele cadouri". Totuşi, surse din interiorul băncii au declarat că acest consum a fost calculat in funcţie de numărul de becuri şi de orele de funcţionare, care sunt de la 17:00 la 1:00, in fiecare zi de funcţionare a bradului.

Şi compania braziliană Better World, responsabilă cu construcţia bradului din Piaţa Unirii, a făcut următoarele precizări tehnice: "Energia consumată de brad provine din sistemul energetic naţional, prin reţeaua electrică Metrorex". "Consumul energetic al Bradului de Crăciun (500-600 Kwh) este similar cu cel al unei clădiri sau al unei companii din Bucureşti şi nu poate avea un impact negativ asupra alimentării cu energie a Capitalei", a declarat Gheorghe Udirişte, director al Primăriei Bucureşti.


BUCLUCAŞ. Reprezentanţii Millennium ne-au declarat că legarea bradului la un contor nu a fost o operaţiune tehnic posibilă. Ca atare, calcularea consumului pentru contractul semnat cu Primăria s-a făcut inmulţind numărul de beculeţe cu consumul maxim al fiecărui bec.

Electrica Muntenia Sud, in schimb, a refuzat să ne comunice consumul bradului, invocănd liberalizarea pieţei de energie de la 1 iulie 2007. Problema rămăne in continuare, pentru că, dacă banca in cauză plăteşte factura la Primărie, logic ar fi ca bradul să fie legat la sistemul de iluminat public, deoarece Metrorex aparţine de Ministerul Transporturilor. In schimb, dacă este legat direct la cablul Electrica Muntenia Sud, atunci ar trebui să plătească factura la aceasta, şi nu la Primărie.

×