x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Game over: Portugalia va cere ajutor financiar de la UE

Game over: Portugalia va cere ajutor financiar de la UE

07 Apr 2011   •   12:31

Portugalia va solicita Uniunii Europene un ajutor financiar după ce criza politică prin care trece ţara a dus la creşterea la niveluri-record ale costurilor cu împrumuturile.

Ţara va ţinti un pachet de cel mult 75 de miliarde de euro, scrie Bloomberg, care citează doi oficiali europeni care cunosc situaţia. Creşterea dobânzilor la împrumuturi a făcut ca Portugalia să aibe probleme în strângerea a 9 miliarde de euro pentru a răscumpăra două emisiuni de obligaţiuni ce urmează să ajungă la termen în aprilie şi iunie.

“Am încercat totul dar am ajuns la un moment în care nefăcând nimic ar aduce riscuri pe care nu ni le permitem”, a declarat premierul demisionar Jose Socrates într-un discurs televizat.

Măsurile sale de austeritate au fost respinse de Parlament, drept pentru care Socrates a demisionat. Ulterior au urmat mai multe retrogradări ale Portugaliei şi băncilor sale de către agenţiile de rating.

În data de 5 aprilie băncile portugheze Millennium bcp, Banco Espirito Santo şi Banco BPI au ameninţat autorităţile că nu vor mai cumpăra titluri de stat pentru a finanţa administraţia dacă statul iberic nu va lua un împrumut pe termen scurt până la alegerile din 5 iunie, scria CNBC, care cita Jornal de Negocios.

Portugalia este al treilea stat al zonei euro care cere ajutor financiar, după Grecia şi Irlanda.

×