x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gaze deluxe - Petrom umbla la factura de gaze

Gaze deluxe - Petrom umbla la factura de gaze

de Adrian N. Ionescu    |    28 Oct 2006   •   00:00
Gaze deluxe - Petrom umbla la factura de gaze

Gazele se vor scumpi de la 11 noiembrie cu aproape 8,1%, ca urmare a esecului negocierilor dintre distribuitori si producatorul Petrom privind preturile. Scumpirea este apropiata de cea rezultata din cererile companiei pentru vanzarea gazelor catre Distrigaz Sud si E-On Gaz Romania.

Iarna va incepe cu gaze naturale mai scumpe, in ciuda eforturilor autoritatilor de a tempera "presiunile" exercitate de Petrom OMV, unul dintre cei doi mari producatori autohtoni. De la 11 noiembrie, tarifele gazelor naturale vor creste cu 8,7%, pana la 911,55 lei / 1.000 mc (fara TVA) pentru consumatorii casnici abonati ai Distrigaz Sud si cu 8,8%, pana la 911,11 pentru cei ai E-On Gaz Romania (fosta Distrigaz Nord).

Ultima majorare a preturilor gazelor naturale a avut loc la 1 iulie, cand cresterea a fost de 1,54% pentru populatie si venea dupa scumpirea de 17%, de la inceputul anului.

NEGOCIERI IN ZADAR. Acum aproape o luna, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) a avertizat ca nu va accepta scumpirea tarifelor pentru consumatorii "captivi", ca urmare a faptului ca "producatorii interni, in special Petrom OMV, impun (celor doua comapnii distribuitoare) preturi" mult peste nivelul reglementat.

In timp ce Romgaz, inca societate de stat, a acceptat sa nu ceara mai mult, Petrom OMV a cerut 410 lei / 1000 mc, fata de pretul vechi de 330 lei/1.000 mc.

Acum toti producatorii vor vinde cu 397,5 lei/1.000 mc. Astfel, a esuat apelul autoritatilor, inclusiv guvernamentale, la negocieri "rezonabile" intre producatori si distribuitori.

ANRGN a aratat ca recalcularea preturilor a avut loc pentru ca nu au fost solutionate divergentele intre producatorii si distribuitorii de gaze naturale, legate de pretul de achizitie a gazelor. "Pe parcursul celor cateva zile cu temperaturi scazute din luna octombrie, Dispeceratul National de Gaze Naturale a informat ANRGN despre scaderea semnificativa a presiunilor in sistemul national de transport, de natura a afecta siguranta in functionare si continuitatea in livrarea gazelor naturale, determinate de lipsa contractelor de aprovizionare si, pe cale de consecinta, a cantitatilor de gaze naturale necesare pentru acoperirea consumului, in special din sectorul rezidential", se spune in comunicat.

FARA ARME. "Daca nu am fi recunoscut acum influenta noilor contracte, distribuitorii ar fi cerut in ianuarie diferenta de pret suportata de ei in ultimele luni ale acestui an", a spus Gabriel Sarbu, director general al departamentului de specialitate al ANRGN. In plus, absenta contractelor ferme a afectat deja presiunea gazelor in cele cateva zile de frig din octombrie.

ANRGN este, de fapt, lipsita de arme. Desi a scumpit deja gazele autohtone, conform negocierilor de aderare la Uniunea Europeana, ANRGN ar fi putut pierde, daca ar fi fost reclamata in instanta de Petrom, pentru ca algoritmul scumpirii stabilit cu UE nu a aparut si in Monitorul Oficial.

NEMULTUMIRI MINISTERIALE
La randul sau, ministrul Economiei, Codrut Seres, si-a indreptat critica spre distribuitorii de gaze pentru practica acestora de a prognoza consumuri mai mici decat cele efectiv realizate. "Supararea noastra este ca in luna octombrie distribuitorii s-au angajat ca vor face consumuri mai mici si au consumat mai mult", a spus Seres. Oficialul acuza distributiile de gaze de "zgarcenie" si ca spun "hai sa spun ca o sa consum mai putin luna asta, fac mai mult profit luna asta", ajungandu-se la probleme in securitatea furnizarii.
×
Subiecte în articol: economic petrom gazelor naturale gaze